A PSD és az RMDSZ díjazná a „börtönírókat”

Emlékeznek még a „börtönírókra”? Na, megint támogatni akarják őket. A választott képviselőink.
Hirdetés

A helyzet az, hogy a Cioloș-kormány tavaly a börtönben csücsülő, úgynevezett „tudományos” munkákat író korruptak tyúkszemére lépett: hozott egy sürgősségi kormányrendeletet (24/2016), melynek értelmében egy elítéltnek 20 nappal lehet csökkenteni a büntetését, attól függetlenül, hogy hány tudományos munkát írt a hűvösön. Na de most az történt, hogy a képviselőház oktatási bizottsága módosította a rendeletet. Eszerint, egy elítélt 20 napos büntetésrövidítést kaphat minden egyes tudományos munka megírásáért.

Korábban egy elítélt 30 napot kapott „ajándékba” minden egyes „alkotásért”. És tudjuk, miféle tudományos munkák íródtak a hűvösön. Gigi Becali például megírta a Kegyelmes és megváltó szeretet című kötetet, Relu Fenechiu a Iași megyei spirituális útvonalak megírásával töltötte idejét, George Copos pedig a Házassági szövetségek a politikában, a havasalföldi és moldovai román fejedelmek korában című munkával rukkolt elő.

Aztán jött a Cioloș-kormány és megnyirbálta a bő kézzel osztogatott „ajándékot”. Az ominózus sürgősségi rendelet azonnal hatályba lépett, és le is lohasztotta a börtönírók alkotási kedvét. És aztán, mint bármely ilyen dokumentum, a parlamenthez került, elfogadás, módosítás vagy törvény általi elutasítás céljából.

Tavaly decemberben a szenátus eredeti formájában elfogadta a rendeletet, aztán a minap a dokumentum eljutott a képviselők házának bizottságaihoz, ahol alapos módosításon esett át. Az oktatási bizottságban például a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ képviselői váratlan „kedvezményhez” akarták juttatni a börtönírókat.

Hirdetés

A kiszivárgott hírek szerint Szabó Ödön, az RMDSZ képviselője javasolta az ominózus módosítást. „Ödön úr (Szabó – a szerk.) a PSD labdaszedő fiúja. A régi érvet használták: megrövidíted valakinek a büntetését, aki szegeket ver be a börtönben, de annak, aki könyveket ír, nem?”, nyilatkozták az Adevărulnak a bizottsági ülésen résztvevő források. Az RMDSZ és a PSD képviselői a módosítás mellett szavaztak, amely át is ment a bizottságon.

A következő lépés a jogi bizottság lesz. Ha itt is átmegy, akkor a képviselőház plénuma elé kerül. Utána Klaus Iohannis elnök következik, aki vagy kihirdeti, vagy visszaküldi a parlamenthez, vagy óvást emel az Alkotmánybíróságon.

Hirdetés