RMDSZ-panasz a DNA-ra a vásárhelyi iskolaügy miatt

A bírák és ügyészek tevékenységét felügyelő szakmai testületnél mártották be a katolikus gimnáziumban tanuló gyerekek szüleinek kihallgatása miatt.
Hirdetés

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsnál (CSM) tett panaszt az RMDSZ a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziummal kapcsolatos ügyészségi eljárás visszásságai miatt. A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök által jegyzett szerdai panasz tartalmát a szövetség hírlevele ismertette.

Az RMDSZ elnöke arra kérte Mariana Ghenát, a bírói tanács elnökét, hogy vizsgálja ki az intézmény ellen folytatott bűnügyi eljárás során tapasztalt visszaéléseket, és biztosítsa a kivizsgálás folyamatának törvényességét.

Kelemen Hunor arról tájékoztatta a CSM elnökét, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) tanúként hallgatja ki azokat a szülőket, akik ezelőtt két évvel átíratták gyermekeiket a római katolikus gimnáziumba. Szerinte ez az eljárás megkérdőjelezi az ügyészek hitelességét, pártatlanságát. „A szülők és ügyvédeik állításai alapján a DNA részéről egyértelmű a megfélemlítés. Esetenként azzal fenyegették meg őket, hogy nem ismerik el gyermekeik tanulmányait. Ez jóval túllépi az ügyészek hatáskörét”  - idézte Kelemen Hunort a szövetség hírlevele.

Az RMDSZ elnöke azt is sérelmezte, hogy bár mindmáig nem született végleges bírói ítélet arról, hogy törvényesen jártak-e el az iskola alapításakor, a Maros Megyei Tanfelügyelőség február 27-én mégis megtiltotta a cikluskezdő osztályok indítását a 2017-2018-as tanévben.

Kelemen Hunor úgy vélte: ilyen döntés nem születhetett volna meg akkor, ha a kivizsgálás a törvény előírásainak megfelelően zajlik. Megjegyezte: a DNA eljárása nemcsak a szülőkben keltett bizonytalanságot és félelmet, hanem a döntéshozókban és hatóságokban is, és nem tartotta szem előtt a diákok jogait. 

Hirdetés

Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someşan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen 2016 november elején indított eljárást a korrupcióellenes ügyészség (DNA), mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták, valójában nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. A DNA Stefan Someşant hivatali visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt igazgatót pedig folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel gyanúsítja, és mindkettejüket eltiltotta a hivatásuk gyakorlásától.

Az igazgató elleni eljárás már a múlt év végén ellehetetlenítette az iskola működését, aláírási joggal rendelkező vezető híján ugyanis a tanintézet nem adhatta ki a tanárok fizetését, nem fizethette ki a közüzemi számláit. Decemberben a DNA egy alkalommal lehetővé tette, hogy az igazgató négy órára bemenjen az iskolába, és aláírja az intézmény működését biztosító iratokat.

Hirdetés