A népszavazás nehéz, de döntő megpróbáltatás Klaus Iohannis számára

Az államelnök afféle Don Quijoteként áll szemben a korrupcióbarát bandával. Kérdés, meddig.
Hirdetés

Bár megnyerte a 13. rendelet elleni harcot, Románia elnöke nehéz helyzetben van.

Ő képviseli azt egyetlen szóba jöhető formális politikai ellenzéket a PSD–ALDE (Szociáldemokrata Párt–Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) parlamenti többség által létrehozott kontextusban, miközben a liberálisok részéről nem számíthat jelentős támogatásra.

A 13. rendelet mély törést okozott a román társadalomban. A Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu által képviselt korrupciópárti tábornak sajnos csak az utca, a városi középosztályhoz tartozó tüntetők, az ország elnöke és a kis USR (Mentsétek meg Romániát Szövetség – a szerk.) áll ellent.

A PNL (Nemzeti Liberális Párt – a szerk.) hiányzik a képből. És azt hiszem, hogy ugyanakkor

a fő felelőse is a mostani helyzetnek.

Az, hogy képtelen volt reformra és a PSD melletti gyanús múlt megosztott szervezetté változtatta, mely nem bírja a szociáldemokratákkal szembenálló választók bizalmát.

Azok pedig, akik bűnösöket keresnek, nézzék meg a 2014-et követő liberális káoszt, amikor Klaus Iohannison keresztül sikerült elnyerniük az országelnöki tisztséget.

Azóta semmit sem sikerült elérniük. Nem voltak képesek megszerezni a bukaresti főpolgármesteri tisztséget, nem tudták mozgósítani a választókat a 2016. decemberi parlamenti választáson. De ennél is súlyosabb, hogy úgy tűnik, még a huszonnegyedik órában sem tértek magukhoz.

A PSD meg akarja akadályozni a nemzeti konzultációt

Egy megreformált PNL nélkül Klaus Iohannis az utcáról érkező minden támogatás ellenére nem lesz képes újabb elnöki mandátumot szerezni. A múlt az elmúlt, a liberálisok az utolsó esély előtt állnak, mielőtt mindent elveszítenének.

Másrészt, Klaus Iohannis sokat kockáztat a népszavazással. Úgy tűnik, az utóbbi napokban ezt összekapcsolják a büntetőügyekben elítéltek köztisztségekhez való hozzáférésének megakadályozásával. Az elnök sikere a politikai élet újraindítását jelentené. A PSD jelentős csapást szenvedne el és a játékszabályok betartására kényszerülne.

Ez azt jelentené, hogy a szociáldemokratáknak meg kellene reformálniuk magukat és sok kompromittálódott vezetőjükről kellene lemondaniuk. Számukra e lépés olyan csapás lenne, amit nehezen tudnának kezelni.

Hirdetés

A tüntetések némileg enyhültek azután, hogy parlamenti szavazással megsemmisítették a 13. rendeletet, de a szociáldemokraták nagyon jól tudják, hogy a zűrzavar bármikor kitörhet. Liviu Dragnea újra azt a stratégiát alkalmazza, melyet rögtön a Colectivnél történt katasztrófa után bevetett. Tartózkodik a sokkoló lépésektől, de a párthoz közeli tévéken keresztül naponta terjesztett méregadaggal

elindította a tüntetések marginalizálását, az elnök hitelességének aláásását

és a közvélemény félrevezetését célzó kampányát.

Ugyanezt a stratégiát alkalmazta akkor is, amikor a Cioloş-kormányt próbálta kompromittálni.

Nehéz megmondani, hatásos lesz-e egy ilyenfajta kampány. Véleményem szerint a választást a PNL veszítette el és nem a PSD nyerte meg.

Klaus Iohannis egy liberálisok megreformálásán alapuló jó kommunikációs stratégiával, egy nagy jobbközép koalíció létrehozásával megakadályozhatja a PSD által elindított restaurációt. És rövid távon ez a legfontosabb politikai célkitűzés.

A korrupcióellenes tábornak sok híve van, korlátlan anyagi forrásokkal rendelkezik, és ellenőrzése alatt tartja Románia kormányát és Parlamentjét. Ezt az egyenlőtlen harcot csak azok elkötelezettségével és eltökéltségével lehet megnyerni, akik véget akarnak vetni a közpénz ellopásának csaknem három évtizede óta tartó történetének. De ennek a harcnak messze még a vége.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés