Tăriceanu: Kövesi mondjon le!

A szenátus elnöke szerint az ellene többek között hamis tanúzás miatt vizsgálódó korrupcióellenes ügyészség totális hatalomra törő antidemokratikus intézmény.
Hirdetés

Durván nekiment az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészének Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke, egyenesen Laura Codruța Kövesi lemondását követelve.

A kormányban kisebbik koalíciós partnerként részt vevő Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke azt követően intézett kemény hangvételű támaást a korrupcióellenes ügyészség vezetője ellen, hogy az alkotmánybíróság hétfőn arra a megállapításra jutott, a korrupcióellenes ügyészség túllépte a hatáskörét, amikor vizsgálatot indított annak kiderítésére, történt-e törvénytelenség a büntető törvénykönyv módosítását szolgáló 13-as sürgősségi kormányrendelet elfogadásakor.

„Egy ilyen alkotmánybírósági ítélet bármely jogállamban azon intézmény vezetőjének lemondását vonta volna maga után, amely megsértette a demokrácia egyik alapelvét, a hatalmi ágak szétválasztását. Az, hogy nem hajlandó lemondani, újabb bizonyítéka annak, amit a hatalom általi korrumpálásnak nevezek. Már mondtam és megismétlem: az abszolút hatalom abszolút korrumpál. Sajnos a DNA a kommunista állami elnyomó szervek logikája szerint járt el, amelyek meg voltak győződve arról, hogy az övék minden hatalom, és hogy senki sem állhat az útjukba. Az alkotmánybíróság döntése történelmi, és úgy gondolom, leállíthatja az antidemokratikus intézmények offenzíváját, amely a teljes hatalomátvételre irányul Romániában” – mondta  Tăriceanu.

A szenátus elnöke szerint a változásnak „az antidemokratikus intézmények megtisztulásával” kell kezdődnie. Egyben olyan eseteket hozott fel, amelyek szerint egyes ügyészek állítólag visszaéltek a tisztségükkel, egyben olyan állítólagos megállapodásokra hivatkozott, amelyeket a Román Hírszerzős Szolgálattal (SRI) kötött a DNA, és amelyek szerinte túllépnek a két intézmény közötti hivatalos viszonyon.

 

Hirdetés