Vallási okokból hagyta meghalni gyerekét egy román házaspár Kanadában

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a szülőket.
Hirdetés

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Kanadában egy román házaspárt, mivel vallási meggyőződésük miatt hagyták meghalni beteg gyereküket.

Emil és Rodica Rădiţă pere kilenc hónapig tartott, miután 2013-ban emelt vádat ellenük egy calgary-i bíróság 15 éves fiúk halála miatt.

Alex Rădiţă 1-es típusú diabéteszben szenvedett, betegségét kétéves korában fedezték fel. A fiút 2003-ban kómában szállították kórházba, akkor az orvosoknak sikerült megmenteni az életét. A kanadai hatóságok döntése nyomán a gyerek adoptív szülőkhöz került, de egy évvel később a szülei bíróságon nyerték vissza a gyerek nevelésének jogát. Ezt követően a fiút öt éven át szociális munkások, orvosok és oktatók felügyelete alatt nevelték. A család 2009-ben lakhelyet váltott, a gyereket azóta nem vitték sem orvoshoz, sem iskolába. A bíróság megállapította, hogy a szülők teljesen elszigetelték a beteg gyereket, aki négy éven át, haláláig ágyhoz kötötten élt.

Halálakor a gyerek csontsovány volt, alig 17 kilogrammot nyomott, testét pedig sebek borították. A vizsgálat során kiderült, hogy a gyerek halála előtt a szülők imaházba mentek imádkozni, onnan hazatérve látták, hogy a fiú meghalt. Emil és Rodica Rădiţă és pünkösdista gyülekezetük több tagja még két órán át imádkozott, mielőtt hívták a mentőket.

A házaspárnak van még hét gyereke, akiket nem nevelhetnek, miután a kanadai hatóságok megfosztották őket a szülői jogoktól.

Hirdetés