Idén is megvan a magyar Oscar!

Deák Kristóf alkotása elnyerte az élőszereplős rövidfilmek kategóriájának díját. De az idei Oscar-gála a legjobb filmnek járó díj bejelentésekor elkövetett hatalmas bakiról is emlékezetes marad.
Hirdetés

Deák Kristóf Mindenki című kisjátékfilmje nyerte meg a kategória Oscar-díját magyar idő szerint hétfőn hajnalban a Los Angeles-i díjátadó gálán.

A Mindenki című alkotás az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját.

Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak. „Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk” – fogalmazott.

Deák Kristóf és a film alkotói a díj átvétele után

A Mindenki az Ennemis intérieurs című francia, a La femme et le TGV című svájci, a Silent Nights című dán és az El corredor című spanyol filmmel volt versenyben a legrangosabb hollywoodi elismerésért, amelyet idén 89. alkalommal osztottak ki.

A Mindenki (angol címén Sing) iskolai környezetben játszódik, egy gyerekkórus és egy gátlástalan tanárnő történetén keresztül vizsgálja a hatalmi viszonyokat. A 25 perces film főszereplői Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia.

A Mindenki gyerekszereplői a budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola énekkarának tagjai. A gyerekek hétfőre virradóra az iskolában aludtak, hogy együtt nézhessék az Oscar-gálát. A címlapfotó a magyar film díjazása utáni pillanatot örökíti meg.

Mint köztudott, tavaly Nemes Jeles László Saul fia című filmje kapott Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában.

A legjobb filmnek járó díjat a Holdfény című alkotás nyerte el – de ez csak azt követően derült ki, hogy a bejelentéssel megbízott Warren Beatty és Faye Dunaway először a Kaliforniai álmot hirdette ki győztesként, amelynek a stábja már át is vette a szobrocskákat. Ekkor derült ki, hogy a díj átadására a Bonnie és Clyde című film 50. évfordulója kapcsán kiválasztott két színész rossz filmet jelentett be. Az ok állítólag az volt, hogy a borítékba véletlenül a Kaliforniai álom női főszereplője, Emma Stone neve került. Warren Beatty egy darabig tanácstalanul méregette a boríték tartalmát, majd megmutatta Faye Dunaway-nek, aki végül úgy értékelte: ez a Kaliforniai álmot jelenti, és bemondta a film címét győztesként.

A fiaskóra azt követően került sor, hogy az amúgy hat Oscart nyert musical producerei már belekezdtek a köszönő beszédükbe. Amit aztán meg is szakítottak, a stáb pedig kénytelen volt átadni a szobrocskákat az igazi győzteseknek, vagyis a Holdfény gárdájának. Kínos volt.

Az amúgy nyugodt mederben folyó gálán a legjobb férfi főszereplő Casey Affleck lett A régi város című filmben nyújtott alakításáért, míg az epizodisták között Maharshala Alit, a Holdfény szereplőjét jutalmazták.

A nőknél a főszereplőnek járó díjat Emma Stone kapta a Kaliforniai álomban nyújtott alakításáért, a mellékszereplőknél pedig Viola Davis vehette át az amerikai filmakadémia elismerését a Fences című drámában nyújtott alakításáért.

A rendezők mezőnyében a mindössze 32 éves Damien Chazelle kapta az Oscar-díjat a Kaliforniai álomért, amely 14 jelöléséből végül hatot váltott díjra.

A régi városért Kenneth Lonergan, a Holdfényért pedig Barry Jenkins kapta a legjobb eredeti, illetve adaptált forgatókönyvért járó díjat.

Hirdetés

Két díjat is besöpört Justin Hurwitz. A fiatal zeneszerzőt előbb a Kaliforniai álom zenéjéért, néhány perccel később pedig a legjobb betétdalért jutalmazták, ugyancsak a Kaliforniai álom révén. A City of Stars című számért Benj Pasekkel és Justin Paullal vehette át a díjat.

A legjobb operatőr Linus Sandgren lett a Kaliforniai álom fényképezéséért.

Az ügyfél című iráni alkotás nyerte el a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját. Aszgar Farhadi második alkalommal kapta meg az Oscart ebben a kategóriában. Az iráni rendező azonban már jóval a ceremónia előtt bejelentette, hogy nem megy el a díjátadóra a hét muszlim többségű ország állampolgárainak beutazását korlátozó – azóta már felfüggesztett – amerikai elnöki rendelet miatt. Üzenetében megköszönte a díjat és sajnálatát fejezte ki, hogy nem lehet jelen. Mint írta, honfitársai és a további hat érintett ország iránti tisztelete jeléül maradt távol.

A legjobb vágás díját A fegyvertelen katona című film kapta.

A legjobb egész estés animációs film a Zootropolisz – Állati nagy balhé lett, a legjobb rövid animáció elismerését pedig a Szalonkának ítélte oda az amerikai filmakadémia.

A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat Ezra Edelman 467 perces munkája, az O.J.: Made in America kapta. A legjobb rövid dokumentumfilm a The White Helmets lett. Az alkotás a szíriai polgárháború dúlta területeken hősies munkát végző mentőalakulatról szól.

A legjobb hangvágás Oscar-díját az Érkezés, a hangkeverését pedig A fegyvertelen katona című filmnek ítélték. Utóbbi kategória kitüntetettjei között van Kevin O’Connell, aki 21. jelölését váltotta díjra.

A legjobb látványtervezés díját a Kaliforniai álom alkotói, a David Wasco és Sandy Reynolds-Wasco házaspár vehette át a hollywoodi Dolby Színházban megrendezett esten.

Negyedik Oscarját kapta Colleen Atwood, akit ezúttal a Legendás állatok és megfigyelésük című fantasy film jelmezeiért jutalmaztak.

A vizuális effektusokért A dzsungel könyve című produkciót díjazták.

A legjobb smink és haj kategóriában a Suicide Squad – Öngyilkos osztag vitte el az Oscar-díjat.

Hirdetés