Iohannis kitüntetett egy múzeumot

Mégpedig a nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeumot, mert kétszáz éves.
Hirdetés
A román kulturális érdemrend legmagasabb, parancsnoki fokozatával tüntette ki szombaton Klaus Iohannis államfő a nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeumot, amely alapításának 200. évfordulóját ünnepli idén. 
 
Az elnöki rendelet szerint a kitüntetést az évek során a múzeumban tevékenykedett jeles szakemberek szakmaiságának és odaadásának nagyrabecsülése jeléül adományozzák, amiért nagymértékben hozzájárultak e kivételes jelentőségű kulturális örökség megőrzéséhez, gyarapításához és közkinccsé tételéhez, nemzetközi szinten is ismertté téve Nagyszeben nevét. 
 
A szombati ünnepségen Iohannis hangsúlyozta, kevés hasonlóan hosszú életű és ilyen nagy presztízsnek örvendő intézménye van Romániának, ezért arra intette a múzeum vezetőségét, hogy a központi és helyi hatóságok támogatásával az elkövetkezőkben is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a Samuel von Brukenthal által hátrahagyott felbecsülhetetlen értékű kulturális és szellemi örökség az emberiség szolgálatában álljon.
 
Samuel von Brukenthal 1777-től Erdély kormányzója volt tíz évig. Kormányzóként adó-, igazságügyi- és úrbéri reformot vitt véghez, melynek célja az volt, hogy az erdélyi viszonyokat a monarchiabeliekhez közelítse – írja a Wikipédia. 1787-ben viszont szembehelyezkedett az uralkodó reformterveivel, II. József felmentette tisztségéből, élete végét kegyvesztetten töltötte, és nyugdíját is megkurtították.
 
A Bruckenthal-palota egyik belső udvara
 
A Bruckenthal-palota egyik belső udvara | Telefonfotók: Szabó Tünde
 
Ettől függetlenül Brukenthal anyagilag nagyon sikeres volt; miután Nagyszeben egyik leggazdagabb családjából nősült, az apósától örökölt vagyont jelentősen gyarapította. Nagyszebenben 1778-1788 között impozáns barokk palotát építtetett, amely ma is egyike a város legreprezentatívabb épületeinek.
 
Amíg Bécsben élt, az uralkodó és a bécsi udvari nemesség példájára ő is szenvedélyes műgyűjtővé vált. A gyűjteményében festmények, metszetek, könyvek, érmék, és később ásványok kaptak helyet, amelyeknek a beszerzésénél művészektől és bizományos kereskedőktől kért tanácsot. 
 
Kormányzóvá kinevezésekor Brukenthal ládákban Nagyszebenbe szállíttatta a gyűjteményt. Mivel egyedüli lánya negyedik életévében elhunyt, Brukenthal úgy rendelkezett, hogy gyűjteményét a palotájában tegyék hozzáférhetővé a nyilvánosság számára, és a fenntartásra és gyarapításra tekintélyes összeget hagyott.

Hirdetés