Mától Szlovéniában is házasodhatnak a melegek

Az örökbefogadást viszont nem engedélyezi a frissen hatályba lépett törvény.
Hirdetés

Tíz hónappal elfogadása után hatályba lépett az azonos neműek házasságát legalizáló törvény Szlovéniában, amely azonban nem engedi meg, hogy a párok gyermeket fogadjanak örökbe.

A maribori anyakönyvi hivatal vezetőjének nyilatkozata szerint az első házasságkötés szombaton, február 25-én lesz.
A szlovén parlament még 2015 márciusában szavazta meg az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt, akkor a jogszabály egyben megteremtette a párok örökbefogadási jogát is.

A Koalíció a gyerekekért civil szervezet a katolikus egyház támogatásával nem sokkal ezután népszavazási aláírásgyűjtésbe kezdett. A 2015. december 20-án rendezett referendumon a szlovének többsége elutasította az azonos nemű párok közötti házasságot engedélyező törvényt.

A parlament 2016 áprilisában ismét szavazott a törvényről, amely már nem tartalmazta, hogy a párok gyermeket fogadjanak örökbe.
A melegjogi aktivisták – bár nagy előrelépésnek tartják – nem elégedettek a törvénnyel, mert az nemcsak az örökbefogadási jogot, hanem a mesterséges megtermékenyítés lehetőségét is kizárja.

A 2 milliós, EU-tag Szlovéniában a törvény 2006 óta engedélyezi a bejegyzett élettársi kapcsolatot az azonos neműek között, valamint az örökbefogadási jogot, ha a gyermek valamelyik fél korábbi kapcsolatából származik.

Hirdetés