Beszakadt a föld: katakombát tárt fel

Múzeum lesz a véletlen gödörből. Egész alagútrendszert sejtenek a város alatt.
Hirdetés
Régészeti lelőhellyé vált az a gödör, amely csütörtök hajnali 3-kor elnyelt egy autót egy parkolóban Râmnicu Sărat városában – tudatják a román hírügynökségek. A föld óriási robajjal süllyedt be, szerencsére személyi sérülés nem történt. Az biztos, hogy a krátert egyelőre nem tömik be.
 
A parkoló beszakadása egy középkori, szintén beszakadt pincét tárt fel, amely régi, még a római birodalom korából ismert technikával épült, és egy alagutat, amely egy közeli kolostorhoz vezethet – nyilatkozta Laurențiu Grigoraș, a Buzău Megyei Múzeum igazgatója. A gödröt régészeti vizsgálatnak vetik alá, majd a város dönt a konzerválásról, mondta Grigoraș.
 
A parkolóban keletkezett kráter most védett régészeti helyszín lett, amely már most vonzza a régészeket. A megyei kulturális igazgatóság műemlékké nyílvánította, a városi rendőrség elkerítette a helyszínt, a forgalom egy részét elterelték, a helyi közlekedést lelassították, mivel a felfedezett középkori építmény nem túl szilárd: a korábbi csatornázási és kábelfeketetési munkálatok miatt bármikor beszakadhat.
 
Râmnicu Sărat múzeumának volt igazgatója szerint az egész város alatt középkori katakombák húzódnak, de nagyon sokat tönkretettek a kommunista időszakbeli városrendezéssel. Sorin Cârjan polgármester is megerősítette, hogy az ott elhaladó, DN2 jelzésű és európai rangú országút alatt több katakomba is húzódik, és tulajdonképpen balesetveszélyes.

Hirdetés