A SRI-nek semmilyen megállapodása nincs a DNA-val

Mondja magának a SRI-nek a szóvivője.
Hirdetés
Ovidiu Marincea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) szóvivője azt nyilatkozta csütörtökön, hogy a SRI-nek semmilyen megállapodása nincs a Országos Korrupcióellenes Ügyészséggel (DNA), viszont van protokolluma az állam számos más intézményével, amelyek teljesen törvényesek. 
 
„A SRI-nek semmilyen megállapodása nincs az Országos Korrupcióellenes Ügyészséggel (DNA), viszont van protokolluma az állam számos más intézményével, amelyek teljesen törvényesek. Ezeknek a dokumentumoknak nagy része nem érvényes, mert a Btk. módosításai, illetve az Alkotmánybíróság 2016. márciusi döntése eltörölte ezeket” – jelentette ki Marincea. 
 
Elmondta: ezek a megállapodások szigorúan bizalmasak. „Bizalmasak, mert védik a szolgálat tisztjeinek munkáját, a megfigyeléseket. Ezeket a megfigyeléseket szigorúan ügyész megbízásából végezzük, és a megállapodások erre vonatkoznak. (…) A szolgálat tisztjei nem végeztek bűnügyi nyomozómunkát, nem hallgattak ki. A mi feladatunk az információ gyűjtése volt, és ez ma is” – mondta a szóvivő. 
 
Marincea hozzátette: ezek a megállapodások ma már nem érvényesek, mert „a SRI kizárólag a nemzetbiztonsággal kapcsolatos megbízásokat teljesít”.
 
Ma mutatta be a DNA éves jelentését az ügyészség vezetője, Laura Codruta Kövesi, és egy szót sem ejtett a SRI-vel történt együttműködésről, miközben pár hete robbant ki a botrány arról, hogy a SRI évekig könyékig turkált az igazságszolgáltatásban.

Hirdetés