Hamarabb utolérték Sorin Grindeanut

Mint a sánta kutyát.
Hirdetés
Többször is elismételte a kormányfő azt a hamis állítást, amelynek cáfolata a minisztériumok honlapján is megtalálható. Szombat este Sorin Grindeanu a Realitatea hírtelevízió Realitatea românească című műsorában ötször említette valamilyen formában, hogy 2016-ban Románia nulla eurót hívott le az Európai Unió forrásaiból.
 
Az adás szöveges átirata már vasárnap felkerült a kormány honlapjára, a factual.ro hazai tényellenőrző portál pedig hétfőn már cáfolta is a kormányfő állításait az európai alapok minisztériumának, illetve a pénzügyminisztérium honlapján található információkkal.
 
Az európai alapok volt minisztere, Dragoș Dinu tavaly decemberi jelentésében az áll, hogy a Dacian Cioloș vezette szakértői kabinet kormányzása alatt, 2015 novembere és 2016 decembere között Románia több mint hét milliárd eurót hívott le az általa megpályázható európai forrásokból.
 
Grindeanu az említett tévéműsorban azzal hencegett, hogy az idei költségvetés 22 milliárd lejes lehívást irányoz elő, ami igencsak bátor vállalás a tavalyi nulla összegű lehíváshoz képest. Ezzel szemben a pénzügyminisztérium honlapján szereplő kimutatás szerint is több mint hét milliárd euró folyt be tavaly az uniós büdzséből, ami több mint 30 milliárd lejt jelent.

Hirdetés