A világ ünnepelte Brâncuși születésnapját. És Románia?

Nos, hol igen, hol nem.
Hirdetés

Constantin Brâncusi, a világhírű román szobrász 1876. február 19-én született. Hatalmas nemzetközi karriert futott be, ennek ellenére a nemzeti kommunista Románia lesöpörte az asztalról. A nemzeti posztkommunista Románia aztán újra felfedezte, mert hát van egy világhírű románunk, és ez remek dolog. 

2015-ben aztán az akkori román kormány hozott egy törvényt, amely nemzeti ünneppé nyilvánította Brâncuși születésnapját, mivel a kezdeményezők szerint ily módon rehabilitálni lehet a művészt, akit a román állam korábban elutasított és megalázott.

Eltelt egy év, és 2016-ban már ünnepelhetett is ország-világ. Igaz, a legszélesebb körben tárgyalt „megemlékező” esemény az volt, amikor Klaus Iohannis elnök Târggu Jiuban (ahol Brâncuși híres köztéri szoboregyüttese, A végtelen oszlop, A csók kapuja, A székek sétánya és A hallgatás asztala található) leült A hallgatás asztala mellé. (Szoborra ülni tilos, ugye.)

Az idén is megünnepelték a szobrász születésnapját. Például New Yorkban, ahol az ottani Román Kulturális Intézet kiállításokkal, filmvetítésekkel, konferenciával állított emléket a világhírű művésznek.

Hirdetés

Târgu Jiuban pedig… nem történt semmi. Sem a polgármesteri hivatal honlapján, sem Aurel Popescu polgármester blogján nem jelent meg egy fia megemlékező eseményre való felhívás sem. Lehet, hogy a tavalyi „szoborgyalázó” cirkusz miatt lett a városvezetés ilyen néma. De az is lehet, hogy A Föld bölcsessége című Brâncuși-szobor körüli cirkusz okozta a csendet. Persze az is előfordulhat, hogy a városvezetés egyszerűen megfeledkezett a nemzeti ünnepről. Szerencsére megtette ezt helyette a civil szféra.

Mindennek ellenére, az a fontos, hogy mindenki büszke legyen nemzete nagy fiaira.

Hirdetés