A váradi reptér forgalma nőtt a legnagyobb mértékben tavaly Európában

Mondjuk, szinte a nulláról indult, szóval nem volt nehéz. Idéntől viszont nagyon beindul a forgalom.
Hirdetés

Újabb ok a nagyváradiaknak a büszkeségre: a Partium fővárosának reptere volt tavaly Európa leggyorsabban növekvő légikikötője az ACI Europe legfrissebb jelentése szerint.

A kimutatásból kiderül: a nagyváradi repülőtér tavaly majdnem 500 százalékkal növelte az utasforgalmát. Ez 41 723 utast jelent.

Mögötte is két romániai reptér szerepel a ranglistán, a második Jászvásár, a harmadik pedig Bukarest második repülőtere, az Aurel Vlaicu. Mindhárom repülőtér az ötmillió utasforgalom alatti csoportban szerepel.

Vagyis nem kellett túlzottan nagy erőfeszítést tennie váradi reptér üzemeltetőjének az utasforgalom növekedése érdekében. A repteret 2015-ben közel egy évre lezárták a kifutópálya felújítása és meghosszabbítása miatt, hogy alkalmassá váljon a nagyobb Boeing és Airbus típusú utasszállító gépek fogadására.

A váradi reptérről tavalyig csupán a Tarom üzemeltetett bukaresti járatokat, a felújítást követően azonban beindult a Blue Air által működtetett bukaresti járat is, illetve egy Tel-Avivba közlekedő charterjárat is indult.

Hirdetés

Idéntől viszont még jobban felpörög a reptér, miután a Blue Air mellé a Ryanair is beugrik: barcelonai, torinói, milánói, antalyai és konstancai, illetve torinói átszállással római, cataniai és nápolyi járatok indulnak, Pásztor Sándor, a repteret működtető Bihar megyei közgyűlés elnöke pedig közölte, ezek mellett további járatok indításáról is tárgyal a légitársaságok képviselőivel.

A növekvő utasforgalom miatt a felújított régi utasterminál mellé idén egy újabb terminált is építenek.

A leggyorsabban bővülő repülőterek 2016-ban
(zárójelben a növekedés 2015-höz képest)
1. Nagyvárad, Románia (488 százalék)
2. Jászvásár, Románia (131 százalék)
3. Bukarest BBU, Románia (122 százalék)
4. Oostende, Belgium (65 százalék)
5. Palanga, Litvánia (60 százalék)

Hirdetés