Grindeanu Brüsszelben: folytatjuk a korrupcióellenes harcot

A román miniszterelnök a kormány bizonyítványát magyarázza Brüsszelben a botrányos Btk.-módosítás miatt.
Hirdetés

Jövő héten tesz javaslatot Sorin Grindeanu kormányfő az igazságügyi tárca vezetőjének személyével kapcsolatban. Ezt maga a miniszterelnök jelentette be csütörtökön Brüsszelben, hozzátéve: megtörténhet, hogy az illető „politikán kívüli” személy lesz.

„Valószínűleg jövő hét elején, legkésőbb közepén teszem meg javaslatomat, és megtörténhet, hogy az illető olyan személy lesz, aki nem tagja a kormánykoalíciónak, tehát politikán kívüli” – mondta Grindeanu Brüsszelben, az Európai Bizottság alelnökével, Frans Timmermansszal közösen tartott sajtótájékoztatón.

A kormányfő azt is elmondta, ezen a héten több személlyel tárgyalt, köztük olyanokkal, akiknek nagy szakmai tapasztalatuk van, és hétvégén folytatja a találkozók sorozatát. „Nagyon komolyan fontolóra veszem, hogy olyan személyt javasoljak, aki politikailag nem elkötelezett” – tette hozzá Grindeanu.

A Timmermansszal folytatott találkozót követően a miniszterelnök egyben megerősítette a kormány elköteleződését a korrupcióellenes harc folytatása mellett.

Hirdetés

Az Európai Bizottság székhelyén Sorin Grindeanu kifejtette, az a célja, hogy 2019-re megszűnjön a Romániával szemben érvényben levő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus, azaz a korrupcióellenes küzdelem és az igazságügyi reform uniós megfigyelése.

Grindeanu azért érkezett Brüsszelbe, hogy megnyugtassa a Btk.-módosítás miatt aggódó európai uniós vezetőket: a kormány nem akarja megtorpedózni a korrupcióellenes harcot. A pénteki nap folyamán Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével is tárgyal.

Hirdetés