Csatát nyertek a környezetvédők a Schweighoferrel szemben

A Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács megvonta az osztrák fűrészüzem tanúsítványait, ami miatt megrendeléseket veszíthetnek el.
Hirdetés

Visszavonták a Holzindustrie Schweighofer cégtől a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) tanúsítványait. Ez azt jelenti, hogy a cég nem használhatja az FSC címkét a faáruk leszállításakor, ami miatt megrendeléseket veszíthet el.

Az 1993-ban alakult nemzetközi független szervezet tanúsítványa szavatolja, hogy az ezzel rendelkező cégek (erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak stb.) elfogadják és betartják az FSC szigorú szabványait és előírásait, és az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos gyártás feltételeinek. A tanúsítvány megléte, illetve hiánya fontos szempont a fával foglalkozó cégek számára.

Az FSC pénteki közleménye arról tájékoztat, hogy az osztrák óriásvállalat tavaly felfüggesztett tanúsítványát végleg visszavonták, mert újabb bizonyítékaik vannak a famérési előírások megsértéséről. A fűrészüzem újra az FSC tagjává válhat, amennyiben kiküszöböli a törvénytelenségeket. A FSC közli, hogy erősíteni fogja romániai jelenlétét és párbeszédet indít az érintettekkel.

A szervezet döntése a tanúsítvány visszavonásáról azután született, hogy a de-clic kezdeményezésére több mint 250 ezer aláírást gyűjtöttek három ország területén, Romániában, Ausztriában és Németországban.

A döntést üdvözölték a környezetvédő szervezetek. A Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai igazgatója, Csibi Magor Facebookon azt írta, hogy óriási győzelem ez az erdők számára, és azt bizonyítja, hogy érdemes harcolni, bármilyen nagy és erős egy vállalat, bármilyen nehéznek is tűnik a küzdelem.

Hirdetés

Az Agent Green szervezet közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az ügy azzal kezdődött, hogy két évvel ezelőtt egy tényfeltáró videóval igazolták, hogy a Schweighoffer illegálisan vágja a fát a Retyezát Nemzeti Parkban, és ennek nyomán érték el a környezetvédők, hogy visszavonják az osztrák cég tanúsítványát.

Közleményt tett közzé a Schweighofer is, melyben az áll: kidolgozzák az újratársulási tervet az FSC-vel, és támogatják az FSC standardok bevezetését a romániai ellátási láncban.  

Hirdetés