40 millió eurós kárt okozó restitúciós ügyben gyanúsított a temesvári polgármester

Közel ezer ingatlant kótyavetyélt el törvénytelenül az önkormányzat a korrupcióellenes ügyészek szerint.
Hirdetés

Törvénytelen visszaszolgáltatási ügyekben való érintettséggel gyanúsította meg az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) pénteken Nicolae Robut, Temesvár polgármesterét, valamint Gheorghe Ciuhandut, a bánság fővárosának korábbi elöljáróját.

A DNA szerint 1995 és 2005 között a temesvári önkormányzat alkalmazottai a 112/1995-ös törvényt megsértve 968, Temesvár

belvárosában álló épületet szolgáltattak vissza törvénytelenül, megkárosítva ezzel a román államot.

A becsült kár eléri a 40 millió eurót.

Az ügyészség szerint az ingatlanokat törvénytelenül, alacsony áron adták el befolyásos temesvári személyeknek, miközben a restitúciós törvény azokra vonatkozik, akiktől a kommunizmus idején erőszakkal kobozták el az ingatlanokat.

Hirdetés

A DNA pénteken beidézte Nicolae Robu polgármestert, hogy közöljék: gyanúsítottként nyomoznak ellene az ügyben. Robu a DNA-tól távozóban elmondta, azért lett gyanúsított, mert aláírta a mások által kidolgozott adásvételi szerződéseket. Leszögezte: ártatlannak tartja magát.

Mint elmondta, az előző városvezetés elfogadott egy olyan határozatot, amely lehetővé tette, hogy a 112-es törvény hatályba lépését követően is eladják a bérlőknek az érintett lakásokat. Állítása szerint az ő mandátuma alatt is értékesítettek ingatlanokat, de csupán „szerény” lakásokat „szerény” embereknek, és nincs szó korrupcióról, ezt az önkormányzat jogi apparátusa is megerősítette.

Mentségére azt is felhozta, hogy mandátuma kezdete óta három, gyanús körülmények között megszerzett ingatlant is visszaszerzett a városban működő „klánoktól.”

Hirdetés