Tăriceanut is perzsáztatta kicsit az amerikai nagykövet

Bullshit-közleménnyel számol be a szenátus az eseményről.
Hirdetés

Hans Klemm amerikai nagykövettel találkozott szerdán Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke.

A szenátus közleménye semmitmondó közhelyeket sorol: hangsúlyozták az együttműködés fontosságát, értékelték a kétoldalú kapcsolatok eredményességét, leszögezték, hogy fejleszteni kell a gazdasági együttműködést és egyetértettek a biztonsági együttműködés fontosságában.

Bár a megbeszélés a szenátusban zajlott, a találkozóra gyaníthatóan az amerikai diplomata kezdeményezésére került sor és vélhetően nem csak a diplomáciai bullshit volt a téma. Hans Klemm ugyanis gyors egymásutánban találkozott Liviu Dragneával és Sorin Grindeanuval közvetlenül azután, hogy a kormány január 31-én késő este sutyiban elfogadta a hírhedt 13-as sürgősségi rendeletet, amely enyhíti a Btk. korrupcióra vonatkozó előírásait és amely két hete tartó utcai tiltakozáshullámhoz vezetett.

Azt, hogy ténylegesen miről tárgyalt Klemm és Tăriceanu, nem tudjuk biztosan. De gyanítjuk, hogy nagyjából olyasmiről, amiről korábban már írtunk az amerikai nagykövet egyik októberi interjúja kapcsán.

Az amerikai nagykövet egyébként minden fontos bukaresti döntés előtt vagy után találkozni szokott valamelyik magas rangú állami vezetővel.

Hirdetés