Csíkszereda: le kell venni a Városháza feliratot a városházáról

Dan Tanasă kekeckedése sikeres volt, a bíróság neki adott igazat.
Hirdetés

Egy jogerős bírósági ítélet értelmében 30 napon belül el kell távolítani a Városháza feliratot a csíkszeredai polgármesteri hivatal homlokzatáról – írja a Krónikára hivatkozva az MTI.

A polgármesteri hivatal valamennyi romániai jogorvoslati lehetőséget kimerített a felirat védelmében. A marosvásárhelyi táblabíróság azt a rendkívüli perorvoslati kérelmet is elutasította, amelyben a hivatal és az önkormányzat a korábban kimondott jogerős ítélet megsemmisítését kérte.

Mint megírtuk, a Városháza felirat a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasă blogger szemét szúrta, az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) nyújtott be keresetet 2015 novemberében. A bíróság mind első fokon, mind másodfokon elfogadta a felperes érvelését, mely szerint a román intézménynév magyar megfelelője a polgármesteri hivatal, nem pedig a városháza (ez utóbbi ugyanis a magyar közigazgatásból átvett kifejezés).

Azt is kifogásolta Dan Tănasă, hogy az épület homlokzatán előbb magyarul jelenik meg a hivatal elnevezése, és csak azután románul, holott a törvény szerint éppen fordítva kellene.

Hirdetés

Tanasă az egyesületén keresztül már több tucat pert indított a székelyföldi települések polgármesteri hivatalainak Városháza, illetve Községháza feliratai ellen, a bíróságok pedig valamennyi esetben helyt adtak keresetének.

A csíkszeredai hivatal bejáratánál egyébként a törvényes előírásoknak megfelelően is olvasható az intézmény nevét románul és magyarul is megjelölő tábla. Ezen a Polgármesteri hivatal megnevezés szerepel.

Hirdetés