Nagyváradon is készülnek a Szent László-évre

A hamarosan Győrben induló emlékév egyik fontos állomása Nagyváradon lesz. A váradi programok az ötödik Szent László Napok idején tetőznek.
Hirdetés

A magyar nemzetpolitikai államtitkárság a 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. Az eseményre szerte a Kárpát-medencében programokkal készülnek, nem képez ez alól kivételt a szent király által alapított Nagyvárad sem.

A váradi Szent László Egyesület idén június 19–25. között immár ötödik alkalommal szervezi meg a Szent László Napokat. Emellett egy, a Partiumi Területi Kutatások Intézetével közösen szervezett előadássorozattal is próbálja minél szélesebb körben ismertté tenni Várad alapítójának életét és tevékenységet.

Győrben rajtol az emlékév

A Szent László Napoknak otthont adó várban megtartott szerdai sajtótájékoztatón Zatykó Gyula főszervező elmondta: Nagyvárad – Győr, Krakkó és Zágráb mellett – az emlékév egyik kiemelt helyszíne. A Körös-parti város egyházi és világi eseményekkel is készül a február 17-én, pénteken Győrben elrajtoló Szent László-évre, az egyházi rendezvényeket a római katolikus püspökség szervezi, a világiak esetében pedig a Szent László Egyesület a nemzetpolitikai államtitkárság partnere. Mint Zatykó Gyula kifejtette, több javaslatot is beterjesztettek az államtitkárságra, ezek még elbírálás alatt állnak, de az már biztos, hogy államtitkárság önálló programmal érkezik a Szent László Napokra.

A Szent László Egyesület saját programokkal is készül a Szent László-évben, a Partiumi Területi Kutatások Intézetével közösen Szent Lászlóról szóló előadássorozatot is indít.

Tudományos előadássorozat Szent Lászlóról

Debrenti Edit a kutatóintézet képviseletében a sajtótájékoztatón elmondta, ők is szerettek volna a csatlakozni a Szent László-év eseményeihez, ezért döntöttek úgy, hogy előadássorozatot szerveznek a lovagkirályról, amelyekre neves szakértőket hívnak meg. A márciusban elrajtoló előadásokat a Szent László Egyesülettel közösen hozzák tető alá.

Hirdetés

Debrenti Edit elárulta, az előadók között lesz művészettörténész, aki a Szent László-legendák erdélyi falképeiről tart vetítőképes előadást, de Váradra érkezik a Szent László-freskók restaurátora is. Ugyanakkor antropológus-biológus szakember avatja majd be az érdeklődőket a győri ereklyekoponya körüli felfedezésekbe.

Királyi hetek a várban

A Szent László Napokról a családbarát kulturális fesztivált immár ötödik éve tető alá hozó Szent László Egyesület elnöke, V. Korpos Dalma árult el részleteket. Elmondta: az idei Szent László Napok is javarészt a nagyváradi várban zajlik, szlogenje pedig: Szent László Napok – a királyi hét. Az eseménysorozat június 19-én, hétfőn rajtol el, és június 25-én, vasárnap zárul. A hagyományos határon átívelő kerékpártúrát június 18-án, vasárnap szervezik meg.

Lesz Nagyváradról elszármazottak találkozója, össznépi örömfőzés, kézművesvásár, sok-sok gyermekprogram – avatott be V. Korpos Dalma, aki szerint a megszokottnál is több program fog szólni Szent László királyról. A gyermekrendezvények ezúttal is különálló fesztivált jelentenek a fesztiválban, a számtalan foglalkozás, játszóház, vetítés mellett idén három koncert is kimondottan a legkisebbeket célozza meg. 

Hirdetés