Kolozsvár ismét a humor fővárosa lesz

Habként a tortán pedig bemutatják Székely Csaba Idegenek című darabját.
Hirdetés

Az Erdélyi Humorfesztivál 14 éves lett, megkapta a személyi igazolványát és nem mellesleg rendesen gyúr az idei alkalomra, amelyet április harmadika és kilencedike között szerveznek meg Kolozsvárott. A Bulgakov Kávéházban tartott sajtótájékoztatón jelen volt Jakab Adorján (szervező), György Botond (szervező), és amolyan kakukktojásként Viola Gábor (színész).

Jakab Adorján azzal indított, hogy kijelentette: a tavalyi Humorfeszt siker volt, és feltett szándékuk, hogy az ideiből is azt faragjanak. Ha tavaly sok színház, humor, slam, kiállítás, viccverseny volt, akkor idén még több lesz.

És ezzel átadta a szót Viola Gábornak. És ekkor derült ki, hogy a színész egyáltalán nem kakukktojásként ücsörög a főasztalnál. Ugyanis

ő a rendezője annak az előadásnak, amelynek szövegét Székely Csaba írta,

és amelynek címe Idegenek (bár egy alternatív cím is előkerült: Négy politikai gyerekdarab – nem gyerekeknek). A mű négy különálló sztoriból áll, amelyek olyan égető politikai problémákkal foglalkoznak, mint az idegenek, ugye, az identitás, a gazdaság meg a hatalom. A négy sztorit fogja a csapat (Viola Gábor, aki rendezőként és színészként is teszi a dolgát, továbbá Bodolai Balázs, Sebők Maya, Pál Emőke és Imecs-Magdó Levente színészek) egyetlen nevettető és egyben elgondolkodtató előadássá gyúrni, amelyet április hatodikán, csütörtökön fognak bemutatni a Kolozsvári Állami Magyar Opera (avagy színház) színpadán.

Ezzel Viola Gábor el is hagyta a tájékoztatói asztalt, sürgős tennivaló okán. A két hátrahagyott szervező pedig folytatta a munkát: bemutatták a humoristák versenyét, amelyet kétévenként szerveznek meg, és amint elmondták, amatőr humoristáknak szól, vagyis bárki benevezhet, életkortól, nemtől, fajtól, származási bolygótól függetlenül. Sőt, tették hozzá,

még a gyergyóiak is benevezhetnek, pedig ők kicsit lassabban értik meg a viccet.

De a viccet félretéve: fontos infó, hogy a verseny fődíja 2000 lej (a rendezvény társszervezője, az RMDSZ felajánlása), ami csinos kis summa. Másik fontos infó: öt, illetve nyolc perces saját szövegekkel lehet benevezni. Vagyis nem a mások szövegeivel. Világos? Harmadik fontos infó: az előválogatókra március nyolcadika és április hetedike között kerül sor, mégpedig összesen kilenc erdélyi helységben. Tehát amatőr humoristák (gyergyóiak is!), lehet nevezni. A többi fontos infót bárki megtalálhatja a Humorfesztivál honlapján.

A harmadik lényeges programpont, amit megszellőztettek a szervezők, a profik kavalkádja.

Színpadra lép ismét a komédiások krémje:

Hirdetés

Mogács Dániel, Felméri Péter, az Open Stage, Zsók Levente, a Szomszédnéni Produkciós Iroda és maga Gáspárik Attila is. Szóval lehet majd röhögni bőven.

Természetesen lesznek további programok is, de hogy mik, az egyelőre titok. A szervezők március elején ismét tájékoztatni fogják a világot.

Ami még fontos: jegyek már február 16-tól kaphatók a Biletmasteren, illetve a Kolozsvári Állami Magyar Színház jegypénztáránál. Most tessék venni, mert olcsóbb: az árak 15 és 25 lej között mozognak.

Egy szó mint száz: úgy tűnik, lesz min nevetni az idei Humorfeszten is.

Hirdetés