Szorul a hurok: Dragnea vádlott társai sorra ismerik el bűnösségüket

A politikus természetesen ártatlannak tartja magát.
Hirdetés

Ártatlannak vallotta magát Liviu Dragnea a legfelső bíróság előtt kedden abban az ügyben, amelyben a PSD-elnököt hivatali visszaélésre való felbujtással és okirat-hamisítással vádolják.

És mivel ártatlan – mondta távozásakor –, nem is kért egyszerűsített eljárást, mint több vádlott társa.

Az ügynek tizenegy vádlottja van, közülük hárman beismerték bűnösségüket és kérték a bíróságot, hogy egyszerűsített eljárással tárgyalja ügyüket. A bűnösség elismerése esetén egyharmaddal csökken a kiszabható büntetés.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 júliusában emelt vádat Dragnea és társai ellen ellen. A DNA szerint Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana a Teleorman megyei gyermekvédelmi hatóság középvezetőjeként – a hatóság igazgatójával, Floarea Alesuval együtt – elnézte, hogy két beosztottja hosszú időn keresztül nem jár be a munkahelyére, így azok háborítatlanul fölvették meg nem szolgált fizetésüket. A kérdéses időszakban – 2006 és 2012 között – Dragnea volt a megyei közgyűlés elnöke.

Hirdetés

A DNA folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélésre való felbujtás és okirat-hamisítás gyanúja miatt indított eljárást Dragnea ellen, mivel az ügyészek szerint ő utasította a gyermekvédelmi hatóság vezetőit az államkasszának összesen 91 ezer lejes kárt okozó rendellenesség elkendőzésére.

Liviu Dragneának ez a második büntetőügye, miután 2015 áprilisában két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték jogerősen a Traian Băsescu államfő leváltásáról tartott 2012-es referendum ügyében.

Hirdetés