PSD-alelnök: ha Dragnea nem változtat, az a párt végét jelentheti

A PSD-nek új vezetőségre van szüksége – mondják egyre többen.
Hirdetés

Mihai Chirica, Jászvásár (Iași) polgármestere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke már többször jelezte, hogy nem ért egyet büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó sürgősségi kormányrendelettel és Liviu Dragnea politikájával. Aurelia Cristea után ő a második, aki kiteregeti a PSD szennyesét a nyilvánosság előtt.

A Digi 24 hírtelevízió közéleti beszélgetőműsorának meghívottjaként  vasárnap kijelentette: elégedetlen azzal, ahogy Liviu Dragnea a pártot vezeti, és új vezetőségre van szükség. Elismerte, hogy a Dragnea jó vezető volt, hiszen a PSD 1992 óta nem ért ilyen jó eredményt a parlamenti választásokon, de az utóbbi hetek intézekedéseivel veszélybe sodorta a párt jövőjét. Amennyiben nem változtat a magatartásán, akkor – miután lenyugszanak a kedélyek az utcákon – legkésőbb nyáron a PSD állandó tanácsának döntenie kellene az országos kongresszus összehívásáról. A riporter kérdésére, miszerint megpályázná-e a párt országos elnöki posztját, nemmel válaszolt.  

Elmondása szerint az egyik intézkedés, mely megosztotta a PSD-t, az Sevil Shhaideh jelölése volt. Mihai Chirica szerint a moldvai szervezeteknél nagy felháborodást váltott ki, különösen azért, mert a régió erősen kapcsolódik az ortodox egyházhoz.

Iaşi polgármestere arról is beszélt, hogy szerinte nem Klaus Iohannis államelnök a felelős az utcai megmozdulásokért és a feszült helyzetért, és azt is hozzátette, hogy a multinacionális cégek által szervezett kormányellenes tiltakozások elméletét is el kellene vetni. 

Chirica szerint a PSD által végzett felmérés során az derült ki, hogy a 13-as rendeletet követő tüntetések miatt a párt jelentős mértékben veszített népszerűségéből Iaşi megyében, sőt egyes pártszimpatizánsok csatlakoztak a kormányellenes tiltakozásokhoz.

Hirdetés

Arra kérdésre, hogy mit üzen Liviu Dragneának, a PSD-alelnök kifejtette: Románia megújult, európai elvek szerint működő politikai menedzsmentre van szükség. Ellenkező esetben visszamegyünk az időben, és tönkretesszük a politikai alakulatot – mondta, és egyértelművé tette, hogy nincs egyedül a véleményével. 

Hirdetés