Nem nyugszik az ország: tízezrek vonultak ma is az utcára

Ez már a tizenharmadik este, amikor tüntetőktől hangos a bukaresti kormánypalota előtti tér. És nem csak.
Hirdetés

Tizenharmadik napja tüntetnek Bukarestben a kormánypalota előtt, a Grindeanu-kabinet lemondását követelve. 20 óra körül mintegy 10 ezerre saccolták a demonstrálók számát.

A tömeg fütyül, dobol, vuvuzelát fúj és kormányellenes jelszavakat skandál. Táblákat tartanak a kezükben olyan feliratokkal, mint „A tolvajoknak börtönben a helyük, nem a kormányban”, „Az igazságtalanság egyesít minket” és Románia, az Európai Unió, illetve az Amerikai Egyesült Államok lobogóját lengetik.

A közösségi oldalakon vasárnapra meghirdették a Trikolór művelet elnevezésű villámcsődületet. A tüntetőket arra bíztatták, hogy hozzanak magukkal piros, sárga vagy kék textilt, hogy az emberek segítségével kirajzolódjon Románia legnagyobb zászlaja.

Elég látványosra sikerült:

Tüntetés zajlik a Cotroceni-palota előtt – immáron nyolcadik napja. A tüntetők jelentős része idős, nyugdíjas személy. Ők is sípokkal, dobokkal, vuvuzelákkal vonultak ki az államelnök lemondását követelve. Az emberek azt róják fel az államelnöknek, hogy kettéosztotta az országot és leváltaná a Grindeanu-kormányt. A Iohannis-ellenes tüntetésen mintegy ötszázan lehetnek. 

Munkatársunk becslése szerint Kolozsváron mintegy hatezren követelték vasárnap este a kormány lemondását.

Hirdetés

Az Adevărul és az Agerpress becslése szerint: Nagyszebenben 4 ezer 500-an, Temesváron 4 ezren, Iașiban 1 ezren, Konstancán 300-an, Galacon mintegy 200-an tüntetnek. 

A Hotnews szerint a tüntetők száma 20:45-kor Bukarestben meghaladta a 40 ezret.

A román tüntetések hírét Molnár Levente kolozsvári színművész a BAFTA brit filmfesztiválra is elvitte, aki a vörös szőnyegen a tüntetések jelszavával, a #rezist felirattal pózolt. 

 

Hirdetés