Több a tüntető, kevesebb a szöveg

Messze még a vége, mert a kormány ma sem mondott le.
Hirdetés
Több ember jött ki ma Kolozsváron a Főtérre követelni a kormány lemondását, mint tegnap – talán a hétvége vagy a szárazabb idő miatt. Ma ismét szuper volt a hangosítás, ennek ellenére jóval kevesebb a mondanivaló, mint a korábbi napokban. A száját mindenki inkább a skandálásra tartogatta, mint a nyitott mikrofonra, és hát egymást nem nagyon kell már meggyőzzék semmiről: mondjon le a kormány, és büntetett előéletű vagy épp büntetőeljárás alatt lévő személy ne tölthessen be köztisztséget.
 
Kolozsváron és Temesváron is olyan 2500 – 3000 ember hallatta a saját, a dobja vagy a sípja hangját, majd vonult fel. A kolozsváriak ismét dob- és csengőszóra indultak el, majd végigskandálták a belvárost a szokásos Lemondást! Lemondást!, Nem adjuk fel, nem kapitulálunk! és Együtt megmentjük Romániát! jelszavakkal. A Történeti Intézet előtt, a Jókai utcán valaki megemlékezett az akadémikusok tegnapi állásfoglalásáról, és felkiáltotta a BBTE történész-rektorának, hogy Szégyelld magad, Ioan Aurel Pop és a többi 82 akadémikus!
 
Ma mintha még több idős személy jött volna ki, mint korábban, legalábbis úgy érzékeltük, hogy ma volt a legmagasabb a tiltakozók átlagéletkora. Közöttük ismét több egyetemi tanár és médiaszemélyiség tűnt fel, Sabin Gherman például állandó résztvevője az eheti kormányellenes tüntetéseknek. És most már a résztvevők többségén ott virít a fehér karszalag #rezist felirattal.
 
Tüntetés teliholddal
 
A képzőművészeti homlokzatára vetített szlogenek mellé ma még a telehold is sütött, a térre visszaérő, mintegy kétezer embert pedig zene fogadta a hangszórókból, állítólag egy kolozsvári zenekarnak kimondottan a tüntetésekre írt új száma.
 
A kormány ma sem mondott le, a nap újdonsága mindössze annyi volt, hogy Klaus Iohannis államfő kinevezte a már tegnap kiválasztott Ana Birchallt ideiglenes igazságügyi miniszterré ugyanabba a Grindeanu-kormányba, amely beiktatása után két héttel már kiváltotta az első tömegtüntetéseket a döntései ellen. 
 
Elődjének, Florin Iordachének a feje már nem elég a tizenegyedik napja tüntetőknek, és ezt ki is írták a tábláikra. Naná, hogy ma is feltűnt pár új vagy megújított tábla, mutatjuk is:
 
Motoc feje sem elég már
 
 
Szakítsd el a korrupció láncát
 
Szakítsd el a korrupció láncát, és történelmet írsz
 
 
Az ördögi bajszosok klubja bemutatja
 
Az ördögi bajszosok klubja bemutatja
 
 
 
 
Iordache nem mossa le rólatok
 
Iordache menesztése nem mos mindannyiótokat tisztára
 
 
Transzparens transzparens
 
Transzparens transzparens
 
 
Állatok a parlamentben
 
 
Kolozsvár nem csak a Főtéren tiltakozott ma. Délben forgalomlassító demonstráció zajlott a Mărăști negyedből indulva. Mintegy 15 autós lassította le a teljes közlekedést a központ felé, majd magában a központban is, a polgármesteri hivatalnál visszakanyarodtak, majd a Béke tértől a Budai Nagy Antal útig a másik irányba haladókat sem hagyták 5-10 km/óránál gyorsabban hajtani.
 
A Fellegváron pedig streetartosok küldték rácsok mögé a román pártok volt, jelenlegi, illetve már elhalálozott vezetőit a borzalmas betonkereszt talapzatán – visszaélve Banksy nevével és stílusával.
 
 
Bukarestben ma olyan 6-7 ezren tüntettek a kormány székhelye, a Victoria palota előtt, és ez az USR honatyái szerint estéről estére félelemmel tölti el a kormánypártok képviselőit. A Digi 24 hírtelevízió becslésével ellentétben az Agerpres hírügynökség csak háromezerre teszi a fővárosi tüntetők számát, és mintegy háromszázra azokét, akik Klaus Iohannis ellen tüntetnek a Cotroceni palota előtt.
 
Az Agerpres szerint Temesváron ma 3500-an vonultak utcára a kormány ellen, Nagyszebenben ötszázan, Brassóban több mint ezren, Tulceán és Szatmáron mintegy húszan, Brăilán hetvenen.
 
Vagyis elkezdődött egymás kifárasztása: az a kérdés, hogy ki bírja jobban és tovább, a kormány, amely többször szembehazudta a polgárokat, vagy a kormány távozását követelő polgárok. Kolozsvárban mindenesetre még van lendület:
 
 
 

Hirdetés