Dodon: Moldova semleges, nem kell NATO-iroda!

A moldovai elnök határozottan elutasítja az észak-atlanti katonai szövetséghez való közeledést.
Hirdetés

Egyelőre csak verbális háborút indított Igor Dodon moldovai elnök a NATO által Chişinăuban megnyitni szándékozott kapcsolattartó iroda ellen.

A Pruton túli ország államfője kijelentette: az iroda megnyitásának szándéka nem más, mint provokáció, semmit sem segít a transznisztriai konfliktus megoldásában, ezért ha valóban megnyitják, bezáratja.

Annak kapcsán, hogy a FÁK más országaiban is léteznek hasonló irodák, Dodon kifejtette: azok, például Oroszország vagy Kazahsztán az országok egy katonai tömb részei, míg Moldova független. Ráadásul a többi országnak nem kell olyan problémákkal szembe néznie, mint a transznisztriai.

Dodon még kedden, brüsszeli tárgyalásai során jelezte a NATO főtitkár-helyettesének, Rose Gottemoellernek, hogy nem tartja időszerűnek a moldovai iroda megnyitását. Egyben arra kérte az észak-atlanti katonai szövetséget, hogy írjon alá országával olyan megállapodást, amelyben elismeri annak állandó semlegességét.

A moldovai kormány ugyanakkor jelezte: a Moszkva-barát államfő igyekezete ellenére azon dolgozik, hogy az iroda megnyíljon.

Hirdetés