Beállt a fagy, Iordache lelép, a tüntetők kitartanak

Mert a kormány is még a helyén van.
Hirdetés
Tizedik napja folytatódnak a kormányellenes tüntetések országszerte annak ellenére, hogy 
  • most már fagypont közeli a hőmérséklet esténként mindegyik nagyvárosban, ahol utcára vonulnak, és
  • ma bejelentette lemondását Florin Iordache,
aki igazságügyi miniszterként kezdeményezte a 13-as sürgősségi kormányrendeletet, amely enyhítette volna a Büntető törvénykönyv néhány korrupcióval kapcsolatos cikkelyének szigorát. 
 
Ez már nem elég azoknak, akik szerint ez a kormány – úgy, ahogy van – annyira kompromittálta magát a később visszavont rendelettel és a közkegyelmi törvényjavaslattal, hogy tizedik napja követelik az utcán a lemondását. A kormány elvesztette minden hitelét és az állampolgárok bizalmát arra, hogy adójukat, vagyis a közpénzt kezelje. 
 
Schrödinger macskája
 
A 13-as rendelet olyan, mint Schrödinger macskája | Fotók: Szabó Tünde
 
Ahogy most senki sem biztos abban, hogy mi lesz végül a 13-as sürgősségi rendelet sorsa, ha a parlament netalán törvényben visszavonja a visszavonó rendelet hatályát, vagy a visszavonó rendeletet jóváhagyó törvényt megtámadja valaki az alkotmánybíróságon.
 
Bár Kolozsváron ma nem volt egységes és jó hangosítás, csak néhány megafon, nem hangzottak el olyan felhívások polgári engedetlenségre, mint tegnap például az adófizetés megtagadása, a kormányváltó hangulat és a lelkes buzdítás a kitartásra töretlen volt. 
 
 
Mindennek ellenáll
 
Ami Magyarországon a chemtrailes, az a román neten a pszichotronikus hullámokkal való támadás. De az igazi trollsapka az ellen is véd :)))
 
 
A nénik is kitartanak
 
A nénik is kitartanak
 
 
A hidegben is kibírjuk
 
„Ha hűvösön látom Dragneát, kibírom még négy évig”
 
 
Uninstalling government
 
Mintegy 1500 ember gyűlt össze este hét és nyolc között a Főtéren. Az új szlogen ma a „Visszavonás nem törli el az árulást” és a „Grindeanu, Dragnea és Tăriceanu mondjon le!” volt a szokásos „Lemondást! Lemondást!”, „Tolvajok! Tolvajok!” és „Együtt megmentjük Romániát!” mellett. A dudák és serpenyők mellett újdonságnak számított egy nagyon hangos csengő, amit egy bácsi rázott végig lelkesen. 
 
Egészen pontosan körvonalazódik a tüntetők két alapkövetelése:
  1. a Grindeanu-kormány mondjon le a parlament két házának vezetőjével együtt,
  2. soha többé ne kerülhessen köztisztségbe olyan ember, akit jogerősen elítéltek, vagy épp büntetőeljárás folyik ellene.
Egyesek teával, mások forralt borral, illetve serpenyőütögetéssel védekeztek a hideg ellen, a lassan havazásba váltó havasesőben pedig még az idősek is beszálltak az „Aki nem ugrál, nem akar változást!” játékba. Mert nemcsak a fehér karszalag egyre sűrűbb az estéről estére összegyűlő tiltakozókon, hanem egyre több közöttük a középkorú, illetve idős személy.
 
Míg tegnap egyetlen személyt, Sabin Ghermant celebspottingoltunk a jóval nagyobb tömegben, ma kettőt is sikerült kiszúrnunk: Mircea Bravo humoristát és Mihai Goțiu volt újságírót és aktivistát, aki jelenleg az USR kolozsvári szenátora. A téren fagyoskodók rekordidő alatt fejlődtek menetbe, és tették meg szokásos körútjukat a központ körül:
 
 
Alig félóra alatt végigmenetelték a belvárost, majd folyamatosan skandálták, hogy „Nem megyünk! Kitartunk!”, „Lemondást! Lemondást!” és „Igazságot! Becsületet!”. El kell menni a végsőkig, mint Verespatak esetében, vont párhuzamot egy fiatal lány a megafonba a 2013-as, három hónapig tartó tüntetéssorozattal. 
 
Bukarestben közben háromezer ember gyűlt össze a kormány székhelye, a Victoria palota előtt ugyanúgy a kormány távozását sürgetve. Pár száz ember pedig Klaus Iohannis államfő távozását követelte annak hivatala, a Cotroceni palota előtt.
 
Kolozsváron kívül Temesváron és Nagyszebenben gyűlt össze legalább ezer ember ma este a kormány lemondását követelni. Pár százan mentek utcára Iași-ban és Brassóban, Nagyváradon és Konstancán mintegy százan tüntettek a kormány ellen – írja az Agerpres hírügynökség. Sőt még Tulceán is kiment tíz ember tiltakozni.
 
Valószínűleg ma volt a holtpont ezen a héten a tüntetések létszámában. Hogy ne nézzék levegőnek a tiltakozókat, ma este azt javasolta egy férfi, hogy holnaptól verjenek sátrat pár tucatnyian a kolozsvári prefektúra előtt. Pénteken egész nap elméletileg országos sztrájk lesz (kíváncsiak vagyunk, hányan lépnek ténylegesen sztrájkba), este pedig felszabadul a dolgozó nép a másnapi munkábamenés alól, így ez is megdobhatja a tiltakozások súlyát.
 
 
Mna jó
 
 
 
 
Pszicho
 

Royalista

 

Liberté & Muie Dragnea

A kommunisták harcos szelleme támogatja a kritikus attitűdöt és … Dragnea kapja be.

 

Hirdetés