Tőkés Brüsszelben állt ki a tüntetők mellett

Az EP-képviselő bírálta az RMDSZ-t, amiért a szövetség nem mondja fel a kormánypártokkal kötött megállapodást.
Hirdetés

Az Európai Parlament néppárti frakciójának szerdai rendes ülésén Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő sajnálatát fejezte ki, hogy az Európai Néppárthoz tartozó RMDSZ továbbra is szövetségesi viszonyt ápol a PSD-vel – szembemenve ezzel a román és a romániai magyar közvéleménnyel. „A román és a romániai magyar néppárti politikusoknak együtt, közös erővel kell fellépniük a posztkommunista román kormánnyal szemben” – hangsúlyozta.

Az erdélyi magyarok együttéreznek és együtt tüntetnek a román tiltakozókkal, bizonyság rá Kolozsvár és Temesvár tömeges megmozdulásai – fejtette ki Tőkés, aki szerint tragikusnak mondható fejlemény, hogy tavaly decemberben elsöprő többséggel újból a nacionálkommunista hagyományt folytató szociáldemokraták nyerték a választást.

Minden bizonnyal igaza van Václav Havelnek, aki annak idején második rendszerváltozást tartott szükségesnek a visszarendeződött posztkommunista rezsimekkel szemben – mondta az EP-képviselő.

A frakcióülésen Theodor Stolojan volt miniszterelnök, a román néppárti delegáció társelnöke elmarasztalta a kormányt amiatt, hogy a törvényesség látszatának fenntartásával próbálja meg bűnös politikusait a börtönből kimenteni, másfelől pedig nagy elismeréssel szólt azokról az 1989 után született tüntetőkről, akik nem hajlandók eltűrni, hogy velük bármit megtegyenek.

Bírálta a román kormányt Manfred Weber néppárti frakcióelnök is, méltatva Klaus Iohannis államelnöknek a válságos belpolitikai helyzetben játszott pozitív szerepét.
 

Hirdetés