Naná, hogy elutasította a parlament a bizalmatlansági indítványt

Úgy nem lehet kormányt buktatni, hogy kormányoldalnak masszív többsége van a törvényhozásban.
Hirdetés

Ahogy az várható volt, a parlament elutasította a kormány ellen a PNL és az USR által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt.

Ahhoz, hogy az indítvány átmenjen – és a kormány megbukjon – 233 támogató szavazatra lett volna szükség, de csak 161 képviselő és szenátor támogatta. Nyolcan szavaztak ellene, 33-an érvénytelenül voksoltak, ami a titkos, golyóbisokkal megejtett szavazásnál a tartózkodást jelentheti. Az ellenzéknek – PNL, USR, PMP – egyébként összesen 168 szavazata van a parlament két házában. A 464 honatyából ma 432-en vettek részt a plénum ülésén, és 202-en szavaztak.

A PSD, az ALDE törvényhozói (összesen 250 honatya) nem vettek részt a szavazáson, az RMDSZ képviselői és szenátorai tartózkodtak.

Felszólalásában Kelemen Hunor azzal indokolta az RMDSZ távolmaradását, hogy nem fontos, mi lesz a Grindeanu-kormány sorsa, mivel a bizalmatlansági indítvány kezdeményezői sem tudják, mit kellene tenni, ha a kormány megbukik. Inkább az a fontos – mondta Kelemen –, hogy mi a helyzet a jogállamisággal. Romániában a jogállam nem létezik, mivel a törvényeket hosszú ideje nem alkalmazzák, mivel az alkotmánybíróság döntései csak papíron léteznek: hiába dönt az alkotmánybíróság úgy, hogy a SRI nem hallgathat le, a DNA éppen SRI-lehallgatások alapján indít eljárásokat. A hatalmi ágak különválasztása egy rossz vicc, az ország sorsát meghatározó döntéseket nem a választottak hozzák, hanem vannak olyan erők, amelyek nem tűrik el az ellenőrzést, de mindenkire ráerőltetik döntéseiket – mondta Kelemen Hunor.

Hirdetés