Tüntetés a kormány ellen Kolozsváron | Fotók: Szabó Tünde
Nincs kegyelem
szabot
2017. február 8. szerda, 21:24
Többen és dühösebben tüntetnek ma a kormány ellen Kolozsváron és Bukarestben, mint tegnap.
Kilencedik este telt meg a Főtér Kolozsváron felháborodott emberekkel, akik az ellen tiltakoznak, hogy a kormány úgy akart belenyúlni a büntető törvénykönyvbe, hogy a kormánypártok (és nem csak) egyes politikusai megússzák a büntetést, amelyet egyes korrupciós ügyekben szabtak ki rájuk, vagy épp ezután készülnek a bíróságok kiszabni.
 
A kedélyeket nem nyugtatta meg, hogy a kormány visszavonta az egyik ilyen rendeletet, a másik pedig törvénytervezetként került a parlament asztalára, sőt. Mivel az alkotmánybíróság szerint nem sérti az alkotmányt a visszavont, 13-as sürgősségi kormányrendelet, most mindenki az utcán attól tart, hogy mégis életbe léphet, ha az alkotmánybíróság egyszercsak alkotmányellenesnek nyilvánítja a 13-ast visszavonó, 14-es számú sürgősségi rendeletet.
 
Ez így tételesen el is hangzott a ma esti kolozsvári tüntetésen, ahol Bob Rădulescu színész, humorista, ellenálló és hangulatfelelős ismertette a nap politikai történéseit: az alkotmánybíróság döntését és a bizalmatlansági indítvány elbukását a parlamentben. Mivel tegnappal ellentétben ma már csak hideg volt, eső nem, ezért legalább kétszer akkora tömeg hallgatta. 
 
 
Az talán túlzás volt tőle, hogy Bukarestben szándékosan oltották rá a tüntetőkre a villanyt – az áramszünet több százezer lakost érintett a főváros északi felén, és mindössze 20-30 percig tartott. Körülbelül ennyi ideig zajlottak a kolozsvári felszólalások is a téren, a nyitott mikrofonba bárki elmondhatta a meglátását, és jobban is hallatszott, mint máskor, mivel a hangszórókat ma egymástól valamivel távolabb helyezték el, mint tegnap, és jobban beszórták a teret.
 
Ma is „Lemondást! Lemondást!” skandálás volt a válasz a leggyakrabban elhangzó mondatokra, miszerint már senki sem hisz a kormánynak és a kormánypártok vezetőinek: Liviu Dragnea PSD-elnöknek és Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-társelnöknek, a parlament két házelnökének. Csak tovább erősödött a kormány távozásának követelése azután, hogy a parlamentben ma nem a kormány, hanem a megbuktatását célzó bizalmatlansági indítvány bukott meg.
 
Mindenen átívelő tiltakozás
 
Testtartáson, generációkon és fajokon átívelő tiltakozás | Fotó: Szántai János
 
A kormánnyal és a közügyek átláthatatlan, korrupciót előnyben részesítő intézéseivel (9-es sürgősségi rendelet, illetve Sevil Shaideh fejlesztési miniszter kizárólagos fennhatósága alá rendelt 6,6 milliárd eurós büdzsé) szembeni bizalmatlanságnak és ellenállásnak már nem csak a fehér, #rezist feliratú karszalagokkal adjunk hangot, javasolták az emelvényről, hanem az országos sztrájkkal, illetve a formális, monetizált gazdaság olyan, törvényes megkerülési módozataival, mint a cseregazdaság, a helyi kertek terményeinek előnyben részesítése, stb., amelyekkel a felszólalók szerint az alapszükségleteket ki lehet elégíteni.
 
Javasolták a polgári engedetlenségnek azt a típusát is, hogy az ember ne fizessen adót (már ha nem alkalmazott), vagyis minél kevesebb közpénzt bocsásson a megtagadott vezetők rendelkezésére. Állítólag nem olyan nagy az ezért kiszabható büntetés, ha az adózó nem lépi át nagyon sokkal az adóbefizetések határidejét. Azt ígérték, ezt azért még szakértőkkel ellenőriztetik.
 
 
Karszalag a divat
 
Egyre több ember viseli Kolozsváron a  #rezist feliratú karszalagot. | Fotók: Szabó Tünde
 
Amikor fél kilenckor elindult szokásos, központ körüli, testet és lelket felmelegítő sétájára a menet, már legalább 3500-4000 fő csatlakozott hozzá. Bukarestben ebben az időpontban mintegy hét-nyolcezren tartózkodtak a kormány székhelye előtt, a Victoria téren a Digi 24 hírtelevízió becslése szerint – erős havazásban. Maguk a tüntetők lapátolták a havat halmokba, amelyekbe aztán beleszúrták a zászlók és táblák rúdjait, sőt hóból is kiírták az úttestre, hogy REZIST.
 
Bukarestben negyedik este folytatódott a Cotroceni palota előtti tüntetés is pár száz fővel, ahol főleg idős emberek követelik Klaus Iohannis államfő távozását. Két fő indokuk van erre: hogy Iohannis német származássú, azaz szerintük nem elég román, másrészt pedig megosztja a társadalmat azzal, hogy egyértelműen a kormányra dühös tiltakozók pártjára állt. A mai tüntetést az színesítette, hogy maga Klaus Iohannis is szembenézett az őt leghangosabban utálókkal.
 
Galacon nyolcvanan, Aradon mintegy negyvenen, Nagyváradon százan vonultak ki ma este a főtérre tiltakozni, Brassóban 350-en, Nagyszebenben most is a város nagyságához képest sokan, mintegy kétezren – összesítette az Agerpres hírügynökség. Aradon a déli órákban több tíz sofőr azzal is tiltakozott, hogy tíz km/órásra lassították a forgalmat a belvárosban.
 
 
Ha megharagusztok, akkor sem hagyjuk, hogy lopjatok!
 
Ha megharagusztok, akkor sem hagyjuk, hogy lopjatok!
 
 
Az ellenállás
 
Az ellenállás mértékegysége – és mértéktelensége
 
 
Anya vagyok, kitartok! A végsőkig!
 
Anya vagyok, úgyhogy kitartok! A végsőkig!
 
 
Idén a csíkos a divat
 
Idén a csíkos a divat
 
 
Elfáradtatok?
 
#elfáradtatok? – kérdezik ma a lézerrel vetítők. A létszámból ítélve egyáltalán nem, sőt ma este is nagy dudaszóval és tapssal fogadta a térre visszatérő pár száz ember, hogy
Taps fogadta a fiatalok lelkes és gerincességre felszólító beszédeit, ahogy azokat is, amelyek a generációk közötti szolidaritás fontosságát hangsúlyozták. Egy erős hangú férfi ma is arra kérte a tüntetőket, ne skandálják a fasiszta gyökerű és kirekesztő, A PSD a vörös pestis szlogent, mert a megoldásnak az ország legnagyobb pártja, a PSD is része kell, hogy legyen – de erre válaszként csak annyi harsant fel: PSD – ciuma roșie.
 
Lámpást adott az úr
 
Ma is körülbelül fél tízkor, a román himnusz eléneklésével zárult a megmozdulás. Itt Kolozsváron napok óta Alexandra, egy konzis lány énekli a himnuszt a mikrofonba. Egyrészt nem a fals hangok az erősek így, másrészt a tüntetők is egyre jobban tudják már saját himnuszuk szövegét és dallamát.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19597
A Csíksomlyói passió című darab „hazahozása” nemcsak a közönség számára ígéretes, mint kiderült, az előadók életük meghatározó élményeként készülnek rá.
Hogyan is kellene viszonyulni az erdélyieknek a nemzeti ünnepekhez? Hans Hedrich írása.
Sebesvár izgalmas történelmi múlttal rendelkező 13. századi erődítménye egy EU-s támogatás révén újulhat meg.
Sérelmezik, hogy a múzeumigazgató már a második kiállítást szervezi idén Magyarország segítségével. A Centenárium szent évében!
A reklámjukat máris be akarja tiltatni Raed Arafat belügyi államtitkár.
Nem sikerült meggyőzni a közigazgatási bizottság tagjait arról, hogy nem jelent veszélyt a román nemzetállamra.
Az ellenzék tiltakozik, és ismét alkotmánybírósághoz készül fordulni.
Románia, vagyis a Dragnea-rezsim viszont nyugodtan rágalmazhat akárkit és akármit.
Ráadásul a Sepsi OSK pontszerzéssel avatta fel az új stadiont.
Az alkotmánybírák szerint sem a parlament dolga az iskola helyzetének rendezése. Az RMDSZ úgy véli, Románia szégyene az, ami történt.
Az Egyesült Államok légiereje lézerágyút tesztel.
Az amúgy civilizáltabb hangvételű szövegből ismét csak az derül ki, hogy a magyarok, meg az oroszok, az EU... és a sorok között ott remeg a hazafias Erdély-féltés is.
Hát, ehhez nagyon nincs mit hozzáfűzni. Sabin Gherman írása az idei magyar nemzeti ünnep alkalmából. A centenáriumi évben.
Mondjuk, a párt eddigi retorikája alapján ezen nem is csodálkozunk.