Az eső ellenére folytatódnak a tüntetések

Kisebb létszámban vonultak utcára az emberek, de ma is leváltanák a kormányt.
Hirdetés

Pár százas, pár ezres létszámú tüntetések zajlanak ismét az esti órákban Románia nagyobb városaiban. Ez a Btk-módosító rendelet kiváltotta tiltakozássorozat nyolcadik estéje. Bukarestben mintegy öt-hatezren tüntetnek a Victoria téren a kormány ellen, és nagyjából kétezren a Cotroceni palota előtt Klaus Iohannis államfő ellen.

Az államfő ma egyébként felszólalt a parlamentben is, korrekt kormányzásra szólította fel a választásokat nemrég megnyerő Szociáldemokrata Pártot, de annak honatyái kivonultak a teremből.

fotó: Szabó Tünde

„Elvesztettem a bizalmamat a kormányban. Semmisnek nyilvánítom” – hangzott a legtömörebb beszéd Kolozsváron, ahol a Főtérre ismét jó minőségű hangosítást biztosítottak annak a mintegy kétezer embernek, aki a csepergő eső ellenére is kijött tiltakozni.

A show-t ma is Bob Rădulescu színész, humorista vezette, és felvetette annak ötletét, hogy az állampolgárok egyféle tanácsát kellene létrehozni a városban, amely nyomást gyakorolna a politikusokra a méltányos és átlátható döntések érdekében, hogy a polgárok ténylegesen azt érezzék, hogy választottaik őket képviselik. Kérte a jogászokat a tiltakozók közül, hogy segítsenek ennek törvényes és alkotmányos formát találni. (Mondjuk épp erre való a tüntetés és a pártalakítás, de most nem vitatkozunk az utca hangjával.)

fotó: Bethlendi Tamás

A nyitott, bárki által igényelhető mikrofonba felszólalók korrektséget és átláthatóságot követeltek a kormányzásban, és mindennek előtt a Grindeanu-kormány lemondását.

Ezen kívül olyan konkrét politikai döntéseket is követeltek, mint kötelezővé tenni a részvételt a választásokon, vagy hogy ne tölthesse be a nép ügyvédjének tisztségét olyan ember, aki korábban politikai párt tagja és / vagy vezetője volt. A divergáló, kváziértelmetlen mondatokba csavarodó beszédeket „Köszönjük!” kiáltásokba és ütemes skandálásba fojtották.

Hirdetés

fotó: Szabó Tünde

A kolozsvári tiltakozók nyolc óra után elindultak ismét körbesétálni a központot. A Főtéren addig is vetítik a „Kitartunk! Folytatjuk!” feliratokat a képzőművészeti egyetem homlokzatára, amíg a tiltakozók a környező utcákra viszik el ugyanezeket táblákon.

Este kilenc után nem sokkal értek vissza a Főtérre, ahol felzúgott a „Lemondást! Lemondást!” és az Együtt megmentjük Romániát”. Nagy üdvricsaj követte a bejelentést, hogy holnap is kijönnek, illetve hogy hétvégén ismét megatüntetések várhatók. Addig pedig viselje mindenki bátran a fehér karszalagot #rezist felirattal, biztattak a felszólalók. A mai megmozdulás fél tíz körül ért véget.

Más városokban is tüntetnek, Konstancán százötvenen, de például Iași-ban, ahol havazik, négyszáz fő vonult ki a főtérre a Digi 24 hírtelevízió becslése szerint. Ploiești-en 200-an, Brassóban 400-an, Nagyszebenben kétezren követelik a kormány távozását, Nagyváradon – ahol szintén havazik – ötvenen, Besztercén mintegy százan – írja az Agerpres hírügynökség. Szintén az állami hírügynökség jelenti, hogy Déván és Târgoviștén is húsz-húsz ember tüntetett ma este.

fotó: Bethlendi Tamás

fotó: Szabó Tünde

 

 Ő is megmenti Romániát. Erdély László alkotása

Hirdetés