John McCain: Románia nem hátrálhat meg!

Az amerikai republikánus szenátor is beszólt.
Hirdetés

Mióta Dragneáék előrukkoltak a Btk.-módosítási kormányrendeletekkel, nem telik el nap, hogy valamelyik amerikai hivatalosság be ne szólna a román kormánynak.

Az amerikai nagykövetség és a belügyminisztérium után most John McCain szenátor kritizálta az ominózus rendeleteket: „Komolyan aggaszt a román kormány által kiadott kormányrendelet, mely által bizonyos korrupciós bűncselekményeket mentesítenek. Ez a rendelet aláássa Románia fejlődését és leállíthatja a jövőbeli korrupcióellenes harcot.”

Továbbá: „Klaus Iohannis román elnök és a bírói közösség figyelmeztetett, hogy a kormányrendelet aláaknázhatja a jogállamot, továbbá Románia világban elfoglalt helyét. A román nép világosan érti a dolog súlyát, hiszen tegnap (szerdán – szerk. megj.) több mint 200.000 ember vonult ki az utcára, és a tüntetések ma is (csütörtök – szerk. megj.) folytatódnak.”

McCain szenátor reményét fejezi ki a tekintetben, hogy Románia kormánya figyelembe veszi az aggályokat és nem hátrál meg a reformok előtt. Sőt, figyelmeztet: „Ebben a kontextusban, amikor az európai demokráciát egyre több fenyegetés éri Oroszország részéről, Románia nem hátrálhat meg a korrupció elleni harcban.”

Hirdetés