Halleluja! Megtámadja a nép ügyvédje a Btk-módosító rendeletet

Victor Ciorbea az alkotmánybírósághoz fordul.
Hirdetés

Victor Ciorbea, a nép ügyvédje (ombudsman) pénteken bejelentette: az alkotmánybírósághoz fordul és megtámadja a Büntető törvénykönyvet és a büntetőjogi perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendeletet, az utóbbi napok politikai és társadalmi forrongásának kiváltóját.

A nép ügyvédje azt kifogásolja, hogy a Btk módosítása sürgősségi rendelettel történt, holott ezt semmi nem indokolja, mivel a kormány által hivatkozott EU-direktíva alkalmazásának határideje 2018. április 1.

Ciorbeát korábban Klaus Iohannis államfő próbálta személyes találkozón meggyőzni, hogy tegye meg ezt a lépést, de a nép ügyvédje akkor azt mondta, hogy nem tud alkotmányossági kifogást emelni a jogszabály ellen. Most Ciorbea úgy nyilatkozott: időközben dokumentálódott és egyértelművé vált számára, hogy megalapozott a sürgősségi rendelet megtámadása. Ehhez az is hozzájárult, hogy előző este a legfőbb ügyész levélben ajánlott a figyelmébe több szempontot.

A sürgősségi rendeletet eddig a Legfelső Igazságügyi Tanács (CSM) és Klaus Iohannis államelnök támadta meg az alkotmánybíróságon.

Hirdetés