Az RMDSZ módosítaná a btk-módosítást

Benyújtotta a módosítást módosító tervezetét, mert a kormány módosító rendelete már be is zúgott a szenátus ablakán.
Hirdetés
Az RMDSZ módosító javaslatokat terjesztett be a büntető törvénykönyvről (Btk.) szóló sürgősségi kormányrendelethez, amely ellen nagyszabású tüntetéssorozat indult Romániában – tudta meg az MTI Kelemen Hunortól, az RMDSZ elnökétől pénteken. A magyar érdekképviselet képviselőházi és szenátusi frakciója együttes ülésen döntött erről, miután a közlönyben már megjelent rendelet parlamenti megerősítésre megérkezett a szenátushoz.
 
Arra a kérdésre, hogy a kialakult közhangulatban megszakítja-e az RMDSZ a parlamenti együttműködését a kormánypártokkal, amelyek ellen százezrek tüntetnek, Kelemen Hunor azt mondta, az együttműködést el sem kezdték, a Btk.-val kapcsolatban pedig az RMDSZ semmilyen kötelezettséget nem vállalt.
 

Ezt módosítaná az RMDSZ

„Az RMDSZ szakmailag megvizsgálta a büntető törvénykönyv módosítását célzó sürgősségi kormányrendeletet, és úgy véli, hogy az ebben foglalt rendelkezések csak egy része felel meg az alkotmánybíróság határozatainak, ugyanis a taláros testület 5 döntését emeli be a törvénybe. Azonban olyan módosításokat is tartalmaz a sürgősségi rendelet, amelyeket az alkotmánybíróság nem írt elő, és ebben a formában nem indokoltak, ezért a Szövetség indítványokat dolgozott ki a Btk. módosítására” – idézi Cseke Attilát az RMDSZ hírlevele.
 
Cseke Attila hozzátette, a sürgősségi kormányrendelet megvitatását jövő héten kezdi el a Parlament felsőháza, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja azt a módszert, amellyel a jelenlegi kormány eljárt, éppen ezért 
 

a parlament feladata az, hogy a sürgősségi rendelet túlkapásait korrigálja.

„Javasoljuk, hogy a hivatali visszaélés esetében töröljék a bűncselekmény megfogalmazásából a 200 ezer lejes anyagi kár határát, ennek az értéknek a bevezetését ugyanis nem kérte az alkotmánybíróság, és a kormány sem indokolja ennek az értéknek a szükségességét. Kérjük továbbá, hogy a hivatali visszaélés esetében 1 évtől 5 évig terjedő börtönbüntetést lehessen kiszabni, ne 6 hónaptól 3 évig terjedőt, mint ahogyan az a sürgősségi rendeletben szerepel” – mondta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője.
 
A Bihar megyei törvényhozó továbbá hangsúlyozta: az RMDSZ kitart a 27 éve vallott álláspontja mellett, amely nem tartja elfogadhatónak a sürgősségi rendeletekkel való törvényhozást, főleg nem olyan területeken, mint a büntető törvénykönyv. Ezért az RMDSZ parlamenti csoportja felhívásban fordult a parlamenti pártok frakcióvezetőihez annak érdekében, hogy a közeljövőben 
 

kizárják a Btk. sürgősségi kormányrendelettel történő módosításának lehetőségét.

„A törvényalkotás a parlament feladata és felelőssége. A sürgősségi kormányrendelettel való törvényalkotás módszere számunkra elfogadhatatlan. Ezért a Szövetség politikai pártok közötti egyezséget javasol, egy olyan paktumot, amelyben minden politikai alakulat vállalja azt, hogy kormányra kerülés esetén nem fogja sürgősségi kormányrendelettel módosítani a büntető- és a büntetőeljárási törvénykönyvet” – jelentette ki Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.
 
„Az RMDSZ azt fogja javasolni a jövő heti államelnöki konzultáción és a politikai pártoknak, hogy parlamenti sürgősségi eljárással módosítsák a Btk.-t úgy, hogy minden ez idáig meghozott alkotmánybírósági döntés belekerüljön a törvénykezésbe” – hangsúlyozta Korodi Attila parlamenti képviselő.

Hirdetés