szabot
2017. február 2. csütörtök, 19:20
Felháborodott civilek követelik a btk-módosítás visszavonását. Kolozsváron szinte annyian vannak a Főtéren, mint tegnap este.

Harmadik este vonultak utcára a civilek a kedd éjszakai, első felháborodásból ekövetett tüntetések után. Kolozsváron este hétkor már többezer ember énekel, skandál, ugrál a Főtéren. Rengeteg a tábla és a zászló, folyamatos a duda- és a füttyszó tiltakozásképp az ellen, hogy a kormány részben kivette a hivatali visszaélést a btk hatálya alól oly módon, hogy azzal azoknak a (főként) PSD-s politikusoknak kedvezzen, akiknek korrupció miatt gyűlt meg a bajuk a törvénnyel.

Arról, hogy emellett még milyen huncutságokat rejtett el a kormány a kedd este, előzetes bejelentés nélkül meghozott sürgősségi rendeletében, itt írtunk részletesebben.

összesen: 41 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó
Holnap hétkor!

- hangzik még fel párszor, majd a tömeg kisebb beszélgető csoportokra oszlik, és lassan mindenki hazaindul.

Főtéri ugrálással ünnepli magát

az a pár száz fő, aki megállt itt búcsúzkodni. Megérdemli, legalább 15 km-t gyalogolt az ország és a saját egészsége érdekében. Kap egy dicsérő rundot és tapsot a csendőrség is.

Próbál valaki egy holnap hét órára hívó szlogent ismételni, de nem tapad. Gyorsan apad a tömeg, már csak pár tucatnyian ismétlik át a ma este szlogenjeit.

Kitartunk!

- igérik maguknak a tüntetők, ahogy a Béke térre érnek, és még futja egy sorozat megmentésre is az erejükből. A dobosok dobják fel a sereghajtókat, akik már elérték közben a Jókai utcát. Ez mindigis az egyik legjobb akusztikájú uta volt, most is visszhangzik rendesen.

A kórházaknál azért ne ordítsuk azt,

hogy Gyertek ki a házakból - figyelmeztet egy férfi a menet és a Mikó utca elején. A többiek egyetértő nevetéssel fogadják.

Alig ezren lehetünk, a diákok közül sokan felkanyarodnak a Mikó kerti bentlakásokhoz.

Megint a Monostori útiakat hívjuk utcára,

ahogy ereszkedünk a városközpont felé. Persze nem jönnek, és a menetelők közül is egyre többen fáradnak el. Egyesek a benzinkút boltjában szeretnének új erőre kapni.

Egy-egy taxis biztató tülkölése azért vissza tudja hozni a tömeg hangját és lelkesedését.

Románia, ébresztő!

De csak a Mező utca ébred. Sokan fotóznak, videóznak az ablakokból, páran mosolyogva integetnek a kábé kétezer fősre olvadt tömegnek. Vajon a többi lakó a dobosokat vagy Dragneát szidja?

A szerencsejátékosok is velünk vannak,

vigyorogva integetnek az Izlazului utcai lebujok előtt. Ugrálva pihenünk a Winmarkt előtt.

Kolozsvár szolidáris Bukaresttel

- harsogja az utca, bármi is történjék most ott. És természetesen "Együtt megmentjük az egész Romániát!", miközben dobszóra rákanyarodunk az Izlazului utcára. Következik a Mező utca, amit még fel kell ébreszteni.

Jó ritmusban, szinte erőltetett menetben

ereszkedett be pár ezer ember a Monostori úti felüljáró alá, majd mászta meg a Primăverii utcát. "Vonjátok vissza, majd húzzatok el!" - zúg egyre hangosabban. Egyre jobb a tapadása ennek a szlogennek.

Bukarestben 70 ezren az utcákon

A román himnuszt énekelték a tüntetők Bukarestben, a Győzelem (Victoriei) téren este tízkor. A fővárosi csendőrség becslése szerint körülbelül hetvenezer ember lehetett ebben az órában a kormány épülete előtt. A tömegben egyrészt a román himnusz szövegét tartalmazó, másrészt a csendőrség által terjesztett, nyomtatott lapokat osztogattak, ez utóbbiak révén békés tüntetésre és a konfliktusoktól való elhatárolódásra kérték az embereket.

A résztvevők olyan feliratokat emeltek a magasba, mint: „Nem tudjátok az összes nemzedéket megvásárolni”, „Románia – jogállam”, „A DNA vigyen el titeket”, „Erőszakmentességet! Ne bántsátok a csendőröket”. A tiltakozók zászlókat lengetnek, sípokat fújnak vagy dobolnak.

Az ország számos városában szintén nagy tömegek tüntetnek a Btk.-t módosító kormányrendeletek ellen. Temesváron, Kolozsváron több mint húszezer, Nagyszebenben több mint tízezer ember vonult fel a főutcákon, Nagyszebenben az ALDE városi szervezetének elnöke lemondott tisztségéből a tüntetőkkel való szolidaritása jeléül – írja az Agerpres.  

Újabb mentő száguldott át

a megcsappant tömeg lelkes tapsa közepette a Monostori út tetején. 2-3 ezer fő menetel lelkesen a legnépesebb lakótelepre, már hívják is utcára az itteni tömbházak lakóit.

De gyanítható, hogy itt még többen fognak lemorzsolódni, ha épp útba esik a lakásuk. A skandálás és dobolás mindenesetre megy ezerrel.

Szivárognak haza is

pár százan a Béke tér felé, a Sétatér felé. A Mikó utca sörgyár felőli végén kitör közben egy újabb fieszta.

Villámgyorsan szétválik a tömeg

egy mentőautó előtt a Monostori úton, tapsvihar közepette hajt tovább.

Hívjuk Chuck Norrist,

ha nem vonjátok vissza a rendeletet! - fenyeget egy jó nagy tábla, egy apró pedig egyszerűen Ghita után küldi Dragneát. Egy színes panó az EU-tól remél segítséget, mert épp rabolják el Romániát. 

Kolozsvár nem kér kegyelmet - zúgja a tömeg a zsigeri "Tolvajok! Tolvajok!" szünetében.

Lelkes tapssal nyugtázták a tüntetők,

hogy ma nem fogjuk rövidre: irány a Monostor lakótelep!

Változást remélő ugrálással pihen meg

 pár ezer ember a polgármesteri hivatalnál. A dobok mellett a környéken dekkoló trolik dudái adják hozzá a ritmust.

Rovásírással üzent Bukarestnek Székelyudvarhely

Az udvarhelyi tüntetésen volt székely zászló, sok magyar és román nyelvű felirat, George Orwell-idézet, rovásírású tábla egyaránt. Körülbelül 250-300-an gyűltek össze a Márton Áron téren. A székelyek az országgal vannak, és hatálytalanítást követelnek! – olvasható az egyik felirat. 

 

Gyergyószentmiklóson hatvanan tüntettek

Csendes, békés tüntetésre gyűltek össze Gyergyószentmiklóson az emberek. Gyertyákat gyújtottak és három nyelvű feliratokat tartottak a magasba.

A Székelyhon beszámolója szerint többnyire fiatalok, vagy középkorú baráti társaságok alkották a „tömeget”. Az akció mintegy egy órán át tartott, és spontán módon szerveződött, mivel senki nem kért rá területfoglalási engedélyt.   

Ma van a legmelegebb

az elmúlt három este közül, és ez érezhető az egyre felszabadultabb, karneváli hangulaton. A tömeg tapsorkán közepette engedett át egy szirénázó mentőautót a Főtéren, miközben a Monostor felé halad az Unió utcán.

Tömegközlekedés természetesen nem működik a kelet-nyugat vonalon, mindenki gyalog jár, mint a tüntetők.

Zeng az egész Bocskai tér

attól, hogy „Uniți salvăm toata România!” és hogy „Vigyen el a DNA!” A menet rákanyarodott a Magyar utcára, és óriási ugrálást rendez a prefektúra előtt. Indulás a Főtérre!

összesen: 41 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/19367
A PIKNIK - Nyitott kastélyok hete című rendezvénysorozat keretében lehetőség nyílt a hétvégén több kastélyt szabadon meglátogatni. Mi a zabolait és a miklósvárit jártuk be, előbbi szállodaként, utóbbi múzeumként működik.
A korábbi kisebb táblák rendszerint eltűntek, ezért a most felavatott emlékjel 600 kilogrammos.
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Pontosabban az igazgatója. Ha már májusban befutott az idei egymilliomodik utas.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.