BBTE: hallgassák meg a fiatalokat

És az állami intézmények inkább enyhítsék, mint fokozzák a hazai társadalmat szétzilálni készülő feszültséget.
Hirdetés
Közleményt adott ki a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége, amelyben felkéri az állam intézményeit, hogy kezdjenek valós és hatékony párbeszédbe a romániai társadalmat szétziláló feszültségek enyhítése érdekében.
 
A BBTE képviselői azt írják: noha az intézmény politikailag semleges, nagy felelősség terheli a közösséggel és általában a társadalommal szemben, különös tekintettel az ifjú nemzedékre. Ezért felhívást intéznek az állam intézményeihez, hogy a modern polgáriasság szellemében tartsák tiszteletben a demokrácia és jogállamiság eszméit.
 
A közleményt Ioan-Aurel Pop, a BBTE rektora, Ioan Bucur, a Doktori Tanulmányok Intézetének igazgatója, az egyetem kilenc rektorhelyettese, valamint Ioan Chirilă, az egyetem szenátusának elnöke látta el kézjegyével.
 
Az aláírók leszögezik: a Babeș-Bolyai Tudományegyetem aggodalommal vette tudomásul a kormányprogramban szereplő vállalások és a kormány akadémiai szférával kapcsolatos, bejelentett vagy már gyakorlatba is ültetett politikája közti eltéréseket, például a felsőoktatás alulfinanszírozását, amely azt bizonyítja, hogy 
 

a kabinet számára a tanügy és kutatás nem jelent prioritást. 

Az aláírók sérelmezik a kutatási és fejlesztési minisztérium szétválasztását a felsőoktatástól, kijelentve, hogy ezek a lépések elszakítják a hazai egyetemi szférát az európai oktatási és kutatási közegtől.
 
A BBTE képviselői a napokban számos egyetemi hallgatót utcára szólító tüntetések kapcsán azt írják: a fiatalok hangjára oda kell figyelni, valós és jószándékú párbeszédet kell folytatni velük.
 
„Ilyen pillanatokban, inkább mint bármikor, Romániának társadalmi kohézióra van szüksége, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem vezetősége pedig felhívást intéz az állami intézmények közti valós párbeszéd kialakítására, mert ezek feladata a társadalom harmóniájának biztosítása, valamint az Európai Unió értékeinek elhivatott felvállalása” – olvasható a BBTE vezetőinek közleményében. 

Hirdetés