Az EB alelnöke alaposan megdorgálta a kormányt a Btk.-módosítás miatt

Frans Timmermans arra is utalt: annak kihatása lehet a Romániának járó európai uniós forrásokra is
Hirdetés

Nem is annyira burkoltan dorgálta meg a román kormányt Frans Timmerman, az Európai bizottság (EB) első alelnöke csütörtökön a Büntető Törvénykönyvet és a büntetőjogi perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendeletek, illetve a részleges közkegyelemről szóló törvénytervezet elfogadása miatt.

Az Európai Parlamentben (EP) az Európai Néppárt kezdeményezésére a romániai demokrácia helyzetéről megtartott vitanapon Timmermans aggasztónak nevezte a romániai fejleményeket, megjegyezve: Románia az utolsó fázisba érkezett azon folyamat során, hogy visszafordíthatatlanná váljanak a korrupcióellenes harc és az igazságügyi reform intézkedéseinek eredményei.

A Btk.-módosítást és a részleges közkegyelmet „negatívumként” emlegette a korrupcióellenes küzdelem szempontjából, és visszalépésnek nevezte az elmúlt tíz évben elért eredményekhez képest.

„Felhívom a kormányt: értékelje át a lépést” – mondta Timmermans. „Románia olyan politikusokat és kormányokat érdemel, akik támogatják a korrupcióellenes küzdelmet” – tette hozzá.

Az EB alelnöke egyben sokatmondóan megjegyezte: a kormány lépései kihatással lehetnek a Romániának járó európai uniós forrásokra is.

Hirdetés

Felkérte a kormányt, hogy ne fordítson hátat az elmúlt években elért eredményeknek, ne induljon el az ellenkező irányba, és akkor is folytassa a korrupció elleni harcot, ha az „fájdalmas.”

„A románok megérdemlik, hogy korrupciómentes társadalomban éljenek” – szögezte le Timmermans.

Hirdetés