A román királyi ház is kiállt a tüntetők mellett

Nyilatkozatot tett közzé a család nevében Margit hercegnő, a trónörökös.
Hirdetés

A civil társadalomnak őrködnie kell az intézményes hatalom rendeltetésszerű használata érdekében – írja nyilatkozatában Margit koronahercegnő, Mihály király elsőszülött lánya.

A Mihály király sajtóirodája által kiadott közleményben a koronahercegnő azt írja: az elmúlt években megtapasztalhattuk, hogy a demokrácia nincs egyszer és mindenkorra védett helyzetben, hanem a társadalomnak nap mint nap ki kell harcolnia a szabad jövőhöz való jogát. „Felemelő látvány, ahogy a románok megőrzik az elvekért és eszmékért folytatott harc nemes hagyományát” – vallja Margit hercegnő, aki szerint a romániai társadalom választás elé került.

„Eltévelyedésünknek nem pusztán politikai okai vannak. A hatalom önkényes gyakorlásának szokása egyik generációról a másikra öröklődött történelmünk sok évtizedén keresztül. Ennek a szomorú ténynek nincs köze a választásokhoz, sem a hatalomváltáshoz. A magas tisztségbe kerülő emberek gyakran abban a meggyőződésben élnek, hogy az intézmény alárendelése az éleselméjűségüket bizonyítja, és hogy az erkölcs a gyengék osztályrésze” – fogalmaz a trónörökös, aki szerint a kommunista diktatúra rányomta bélyegét a társadalom mentalitására.

„A törvénytisztelet nem elméleti kérdés, hanem magán- és közösségi életünk mindennapi része. Az Alkotmányt, a törvényeket, a hagyományokat nem azért kell tisztelnünk, nem azért kell erkölcsi elveink szerint cselekednünk, mert arra szólítanak fel minket európai vagy transzatlanti partnereink, hanem önmagunkért és családunkért” – írja Margit hercegnő.

Hirdetés