Felbolydult az ország – legalább 300 ezren tüntetnek a Btk-módosítás ellen – (PERCRŐL PERCRE)

Az 1989-es forradalom óta nem volt ekkora tömeges megmozdulás az országban.
Hirdetés

Ismét utcára vonultak a civilek a tegnap éjszakai, első felháborodásból ekövetett tüntetések után. Kolozsváron este hatkor pár száz, Bukarestben már ötezer, Brassóban, Temesváron 800, Nagyváradon, Jászvásáron 500-500 fő tiltakozik az ellen, hogy a kormány részben kivette a hivatali visszaélést a btk hatálya alól oly módon, hogy azzal azoknak a (főként) PSD-s politikusoknak kedvezzen, akiknek korrupció miatt gyűlt meg a bajuk a törvénnyel.

Arról, hogy emellett még milyen huncutságokat rejtett el a kormány tegnap este, előzetes bejelentés nélkül meghozott sürgősségi rendeletében, itt írtunk részletesebben.

Hirdetés
Andrei Pleșu tüntetésekről, gazember kormányról, szavazópolgárokról
2017-02-01 23:46:00

Pleșu az Adevărul blogplatformján reagált a viharos eseményekre. Imígyen (a teljes szöveget közöljük):

Úgy érzem, polgárként a következő nyilatkozatot kell tennem:

1. Annak alapján, amit eddig láttam és hallottam, úgy gondolom, ez az első alkalom, hogy egy román kormány tagjai, élükön a miniszterelnökkel, osztályismétlők módjára gondolkodnak, félanalfabétákként beszélnek és gazemberekként viselkednek. Nem nagy gazemberek, mert a nagy gazemberek sajnos történelmet írnak. Nálunk kis gazemberekről van szó, akik csak lakótelepi manőverekre képesek.

2. A pátosszal ismételgetett mentség – az elsöprő választási győzelemé – becsapás, mint minden egyéb: az összes választópolgár közül 18% szavazott bizalmat a PSD–ALDE koalíciónak. Vagyis 3 milliónál kicsit többen, a 18 millióból. A többi csupán utálatát fejezte ki a távolmaradás által. Akárhogy is van, 18% nevében nem lehet autoriter módon kormányozni és nem lehet egy egész ország idegeit borzolni.

3. Gratulálok azoknak, akik azonnal reagáltak, kimentek az utcára, elviselték az összeesküvés-elméletek szakértőinek és néhány okoskodó módon ostoba fizetett újságíró otrombaságait, na meg azét az öreg milicistáét, aki szerint a fegyverek bevetése a rend helyreállításának demokratikus módszere.

 
Kolozsváron lassan vége a „bulinak”
2017-02-01 23:26:00

Bár azok a dobosok, aki az alaphangot ma megadták, még mindig verik az ütemet annak a pár száz tüntetőnek, aki 4 és fél óra után még mindig kitart.

A harangláb talapzatánál, a pártok székházának közelében az ad egy ideig újabb lendületet a skandálásnak, hogy Bob Radulescu jelzi: Bukarestben könnygázzal oszlatják a tüntetőket.

Már csak 100-200 ember marad, mindenki búcsúzkodik. A tér ismét csendes. 

  

Kezd eldurvulni a helyzet Bukarestben
2017-02-01 23:15:00

Bukarestben 21 óra körül mintegy 125 ezer résztvevőről számoltak be a hírügynökségek. Mivel a tüntetést hivatalosan 22 óráig engedélyezték, a csendőrség arra szólította fel a tömeget, hogy mindenki induljon haza. Az agresszívebb tüntetők kövekkel teli PET-palackokat, petárdákat dobáltak a kormányépület udvarára. A békésen tüntetők erőszakmentességre szólították fel a hőzöngőket.

Egy körülbelül tízfős csoportosulás folyamatosan petárdákat, füstgránátokat  robbantott, amire válaszként a csendőrök könnygázt vetettek be. A csendőrség folyamatosan szorítja ki a tömeget a Victoria-térről, de a futballhuligánoknak kinéző, petárdákkal, füstgránátokkal alaposan felszerelt fiatalok tovább dobálóznak.

Amerika, Kanada és négy EU-tagállam közösen mosott be a román kormánynak
2017-02-01 23:12:00

Románia hat partnere – Belgium, Kanada, Franciaország, Németország, Hollandia és az Amerikai Egyesült Államok – kéri Románia kormányát, hogy ne akadályozza a korrupcióellenes harcot – derül ki a külképviseletek által az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményből.

„Mi, Románia nemzetközi partnerei és szövetségesei, mélységes aggodalmunkat fejezzük ki Románia kormányának 2017. január 31-e éjszakai akciójával kapcsolatban, amely aláásta Románia tíz évi, jogállamiságra törekvő és korrupcióellenes lépéseit” – olvasható az angol nyelvű közleményben.

Az idézett dokumentum szerint a vitatott rendelkezések veszélyeztetik Románia partnerségi kapcsolatait.

Az aláírók szerint a kormány akciója szembement az igazságszolgáltató testületek, a civil társadalom hiteles szereplői és a román állampolgárok egyhangúlag megfogalmazott véleményével és „nem tesz mást, mint súlyosan csorbítja Románia pozícióját a nemzetközi közösségben, kockáztatva a közös, az Európai Unió és NATO alapelvein nyugvó partneri viszonyokat”.

„Reméljük, hogy Románia kormánya visszafordítja ezt a szerencsétlen folyamatot” – teszi hozzá a közlemény, amely szerint ha valóban szükség van a vitatott törvénymódosításokra, ezeket csakis az összes érintett fél meghallgatásával, hiteles és megalapozott folyamat eredményeképpen lehet meghozni.

Az aláírók között lévő uniós országok képviselői az Európai Bizottság Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusára figyelmeztetnek, amelynek keretében a közelmúltban újabb jelentés látott napvilágot. Az aláírók emlékeztetnek, hogy a jelentés szerint a korrupcióellenes harcot nem szabad leállítani, ellenkező esetben a mechanizmus lezárása nem történhet meg.

A nyilatkozat EU-tagságú aláírói remélik, hogy Románia olyan utat fog bejárni, amely lehetővé teszi az Európai Bizottságnak, hogy lezárja az ellenőrzési mechanizmust – derül ki a közleményből.

Meglepetés: az RMDSZ még nem tudja, megszavazza-e a bizalmatlansági indítványt
2017-02-01 23:01:00

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt nyilatkozta szerdán, hogy azok, akik kezdeményezték a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, nem kérték a szövetség támogatását, és arról, hogy megszavazzák-e, majd „a megfelelő pillanatban” döntenek – írja az Agerpres.

„Nem ismerjük az indítvány szövegét. Nem kérték támogatásunkat az indítványhoz. Nem kerestek, majd döntünk a megfelelő pillanatban. (...) Még nincs itt a megfelelő pillanat” – jelentette ki a parlamentben az RMDSZ szövetségi elnöke.

Alig várjuk, hogy jöjjön el az a bizonyos megfelelő pillanat.

Sepsiszentgyörgy sem alszik
2017-02-01 22:50:00

Háromszék fővárosa eddig jobbára autonómiapárti, kisebbségi jogvédő tüntetéseken látott nagyobb tömeget az utcán. A kormány ámokfutása azonban a derék székelyeket is utcára vitte. A tömeg az alábbi fotón (MTI/Veres Nándor) épp a prefektusi hivatallal „néz farkasszemet”:

Országszerte 300 ezren tüntetnek
2017-02-01 22:29:00

A forradalom óta nem volt ekkora megmozdulás az országban. A Digi24 hírtelevízió számítása szerint 300 ezren vannak az utcákon: 150 ezren a fővárosban, 35 ezren Kolozsváron, legalább 20 ezren Temesváron és Nagyszebenben. 

Ritka alkalom: nem fér el a tömeg a Főtéren
2017-02-01 22:14:00

Az úgynevezett római kori romokat fedő üveglap most először nyert értelmet: pódiumként szolgál a dobosoknak.

A „buli” a Mátyás-szoborcsoport előtt folytatódik, így többen befértek a térre. De még így is sokan a Jókai utcában rekedtek. Legalább három, különböző jelmondatot skandáló, kompakt csoportot lehet elkülöníteni. Időközben vészesen fogy a forraltbor a korcsolyapálya mellett.  

Visszatér a tömeg a Főtérre
2017-02-01 22:09:00

A tömeg folyamatosan apad, de még így is tele a Főtér, sőt a Jókai utca is. Útközben ismét robbant egy petárda, csendőr ezúttal sem látta. Legfeljebb a Zama étterem szolgálatos pincére, aki a munka mellett is megtalálta a tiltakozás módját:

Ismét petárdáznak, ezúttal a városháza mellett
2017-02-01 21:59:00

A legutóbbi petárda tudósítónktól alig pár méterre robbant, a polgármesteri hivatal oldalbejárata mellett. Csendőrők éppen nem voltak a közelben. Az elkövetők tréningnadrágos suhancok, talán focidrukkerek.

Sokan indultak el a Főtérről a Monostor felé
2017-02-01 21:53:00

Mind a román színháznál, mind a Főtéren sokan váltak ki a menetből, és szállingóztak el, de így is több ezren vonulnak a Monostor lakótelep irányába.

 

Majdnem betörték a prefektúra ablakát
2017-02-01 21:46:00

Hoppá, egy teli PET-palackot hajított valaki a prefektúra ablakának, mire a tömeg felzúgott: „Erőszak nélkül!”. 

Percek óta vonul a tömeg a prefektúra előtt. Az eleje most érhette el a Főteret, de a vége nem látszik. Az autós forgalom gyakorlatilag teljesen leállt, a várakozó sofőrök – még a helyi közszállítás buszvezetői is – bátorítólag dudálnak.

 

Van még kérdés?
2017-02-01 21:27:00

Az egyik bank épületében túlórázó két alkalmazott azt a feliratot tartja az üvegfalon keresztül az elvonulók felé: „Altă întrebare? Mai bine între bare!”.

Ez utalás Florin Iordache arrogáns megnyilvánulására, mellyel az újságírók  kérdéseit hárította a tegnap esti sajtótájékoztatón. Ekkor jelentette be a btk-t módosító rendelet elfogadását, ismertette tartalmát, és tagadta, hogy azt egyes korrupció miatt elítélt vagy gyanúsított politikusokra szabták.

Mém is született arról, ahogyan a „Van-e még kérdés?”-sel passzolja az újságírók kérdéseit, szám szerint 24-szer. 

Nagy és vidám hangzavar uralja a Magyar utcát
2017-02-01 21:16:00

A központ felé tartva, a Magyar (21 Decembrie)  utcán mind az öt közlekedési sávot elfoglalták a tüntetők. Folyamatos a dudaszó, a fütyölés, a kolomphang. Lábosokon verik a ritmust. Röhögések és felháborodott szlogenek keverednek. A menetbeli dudákra a trolik között várakozó autók barátságos tülköléssel felelnek. Nagy és vidám hangzavar uralja a Magyar utcát. 

Nagyon sok a fiatal a kolozsvári tüntetésen
2017-02-01 21:08:00

A harmincasok mellett a huszonévesek vannak a legtöbben. 

Hosszú sorban állnak a buszok, trolik
2017-02-01 20:53:00

Mindkét irányba hosszú sorokban állnak a buszok, trolik. Személygépkocsik viszont csak elvétve tűnnek fel. Valószínűleg a rendőrök visszafordították az autósokat az északi-déli tengelyen. Óriási az ismét kompakt egészet alkotó tömeg, legalább negyed órája vonul át a körforgalmon, de még mindig nem látszik a vége. 

Többen petárdáznak a tömegben
2017-02-01 20:49:00

Ismét petárdák robbantak a központ felé tartó menetben, ezúttal a Mărăști piac környékén. A tüntetők felháborodva fogadták, senkinek nem tetszik. Több tábla is erőszakmentességre szólít fel. Úgy tűnik, ezt nem mindenkinek sikerül betartani.  

Petárda keltett némi riadalmat a Profi előtt
2017-02-01 20:45:00

A pukkanásból ítélve bazi nagy petráda robbanhatott a Profi áruház előtt. Füttykoncert követte.

 

Karneváli hangulat a megyei könyvtár előtt
2017-02-01 20:38:00

Tudósítónk szerint óriási buli bontakozott ki az Octavian Goga megyei könyvtár előtt, ahol dobokkal törzsi ritmusokat vertek, a tüntetők pedig táncra perdültek. Emiatt kicsit kettészakadt a menet, hiszen az eleje a Mărăști téri körforgalom felé tartott, míg a derékhad a könyvtár előtt bulizott a dobok ritmusára. 

„Le Ciordachéval!”
2017-02-01 20:32:00

A vonulók kreativitásának visszaadásához műfordítókká kellene válnunk. Szlogeneikkel egyszerre utalnak Liviu Dragnea bajuszára, melyet reggelre szívesen leborotválnának, illetve arra, hogy itt az ideje, hogy a PSD-elnök is íróvá váljon, azaz gyarapítsa a „börtönakadémikusok” számát.

Több táblán az olvasható:  „Le Ciordachéval!” (Florin Iordache igazságyügyi miniszter és Victor Ciorbea ombudsman közös fantázianeve). Sokan szidják ugyanakkor az Antena 3 hírtelevíziót, mely nem túl korrekt módon tudósít a kormány- és PSD-ellenes megmozdulásokról.

Kukába a kormánnyal

Error messsage

A kolozsvári menetben nagyon jó a hangulat
2017-02-01 20:12:00

Bár méretei miatt nehezen mozog, ezért lassan halad a tömeg a Mărăști felé, jó hangulat uralkodik a tüntetők között. Az emberek énekléssel, dobolással, ugrálással és ötletes táblákkal szórakoztatják magukat és egymást. A csendőrök szokás szerint békésen kísérik a menetet a Dorobanților utca szélein.

Tara arde, baba se piaptana

Nagyon vastagon felöltöztem ám, értem?

Jegyzőkönyv

 

Vajon az RMDSZ aláírja a bizalmatlansági indítványt?
2017-02-01 20:07:00

Aláírták a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt, és a következőkben a PMP-szenátoroktól is összegyűjtik az aláírásokat, jelentette be Raluca Turcan, a PNL ügyvivő elnöke.

Eugen Tomac, a PMP ügyvezető elnöke azt mondta, pártja azért csatlakozott a bizalmatlansági indítványhoz, mert a PMP ellenzéki párt a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben, és reméli, hogy ezzel sikerül megfékeznie a PSD arra irányuló törekvéseit, hogy 'minden normát és szabályt semmibe vegyenek”.

„Az, hogy többségben vannak, még nem jogosítja fel őket arra, hogy fittyet hányjanak a parlamenti procedúrákra. Bármilyen fontos is legyen egy törvény, nem lehet egy éjszaka alatt elfogadni, figyelmen kívül hagyva az állampolgárok elvárásait” – vélekedett Tomac.

Turcan és Tomac megerősítették, hogy a bizalmatlansági indítványt egyelőre csak a PNL, USR és PMP alsóházi tagjai írták alá, ezt követően fog a szenátorok elé kerülni. Az RMDSZ-es képviselőkkel még nem beszéltek a dokumentum aláírásáról, tették hozzá.

„Nyilván beszélni fogunk az RMDSZ-esekkel is, és a PSD és ALDE-beli kollégákkal is, jóhiszemű emberekkel, akik azt akarják, hogy a politikusok egyenlőek legyenek az egyszerű emberekkel” – tette hozzá Raluca Turcan.

(Agerpres)

A kolozsvári menet csigalassúsággal halad
2017-02-01 19:59:00

Helyszíni tudósítónk jelenti: kb. 15 perc alatt jutott el a menet eleje a Bocskai térig, míg a vége még nem hagyta el a Főteret. Teljes a forgalomblokk a román színház és az ortodox katedrális között. Az összes sávot és a járdát is elfoglalta a tömeg. 

Kolozsváron több mint húszezer ember van az utcán
2017-02-01 19:47:00

Sőt, vonulnak: a Főtéren volt a gyülekező, aztán a tömeg vonulni kezdett a Román Opera felé, az úttest teljes szélességében és a járdán is.

 

 

 

Így mond le egy úriember államtitkár
2017-02-01 19:39:00

Akkora a tömeg Kolozsvár Főterén,
2017-02-01 19:36:00

hogy a torlódás miatt nehézkesen indul a menet eleje a Deák utca felé. Rengetegen jöttek le a Hașdeu bentlakásaiból, emiatt tele a Jókai utca is. Az egyetemisták délután 6-tól gyülekeztek a studház előtt.

A marosvásárhelyiek sem ülnek a tévé előtt
2017-02-01 19:35:00

Szatmárnémetiben korábban kezdődött a tüntetés
2017-02-01 19:34:00

A fél ország az utcán van
2017-02-01 19:18:00

Bukarestben már 50 ezer ember van a Győzelem téren, a kormány székháza előtt. Országszerte a nagyvárosokban is ezrek tüntetnek az ellen, hogy a kormány sürgősségi rendelettel módosította a Büntető törvénykönyvet.

Tüntetések vannak Kolozsváron, Temesváron, Brassóban, Szebenben, Galacon, Craiován, Nagyváradon, Konstancán, Bákóban, Suceaván, Jászvásáron és sok más városban.

Legalább tízezren a Főtéren
2017-02-01 19:15:00

Óriási a hangulat Kolozsváron, mert óriási a tüntető tömeg: mindjárt megtelik a Mátyás-szobor mögötti rész, illetve a korcsolyapálya és a Deák Ferenc utcai harangláb közötti rész is.

Szólnak a dudák, sokan jöttek táblákkal, gyerekkel, kutyákkal, nincs olyan hideg, mint tegnap éjfélkor.

Folyamatosan és tömegesen érkeznek továbbra is, autó gyakorlatilag már nem tud behajtani a Főtérre egyik irányból sem. Le vannak zárva a bevezető széles utcák, már az úton is hömpölyög a tömeg, mert nem fér a kockaköves gyalogos zónában.

Az értelmező szótár is fellázadt
2017-02-01 19:14:00

A román értelmező szótár online változata a gerinctelen kifejezést jelölte meg a mai nap (február 1., szerda) szavaként. A román lichea szó jellemtelen, méltóság híján levő, haszontalan embert jelöl, és a török leke (szégyentelenség) szóból származik.

Eddig oké is lenne a dolog, ám a kifejezést illusztrációjaként Sorin Grindeanu román miniszterelnököt biggyesztették oda a szótárszerkesztők.

És, mi tagadás, igazuk van.

Megtelt a Főtér!
2017-02-01 19:01:00

Kolozsváron most már legalább öt-hatezren érkeztek a Főtérre tiltakozni a btk-t tegnap módosító rendelet ellen, és kérni annak visszavonását. Folyamatos a skandálás: Visszavonás, lemondás! Visszavonás, lemondás!, és beindult a PSD-t vörös pestisnek becéző szólam is.

Tele a tér | Fotók: Szabó Tünde

Energikusak a tüntetők ma este, vagy énekelnek, vagy ugrálnak. Frissen érkezett dobosok verik hozzá a ritmust. Ma este is divatos még a Féljetek, felkel az ország! lázadószlogen, illetve a Dragneát különböző formákban börtönbe küldő rigmusok, no meg az univerzális Tolvajok! Tolvajok!. Az Antena 3 hírtelevízió ma is megkapja a maga szidalomadagját a tüntetőktől.

A Digi24 hírtévé tudósítása szerint közben legalább 15 ezren gyűltek Bukarestben a kormány székhelye elé, le is állt a forgalom a több sugárút gyújtópontjában álló Victoria téren.

Nagyszebenben háromezren, Bákóban kétezren, Galacon ezren vonultak utcára, Nagyváradon, Brassóban, Temesváron és többezresre duzzadt közben a tiltakozó tömeg. 

Közben a Facebook-on ilyenek mennek
2017-02-01 18:29:00

Elküldenék a kormányt, de még előbb takarítson
2017-02-01 18:22:00

A Facebookon szerveződő civil ellenállás különböző csoportjaiban ma órák alatt szétfutott, hogy most nem az a legsürgősebb, hogy lemondjon a kormány, és előrehozott választásokat tartsanak, hanem hogy visszavonja a btk-t módosító rendeletét. 

Ennek megfelelően a mai kolozsávri tüntetésre hívó Facebook-esemény neve is reggel még az volt, hogy Le a kormánnyal! – Előrehozott választásokat!, délutánra már megváltoztatták arra, hogy Le a módosító rendelettel!

Előrehozott választásokat!

Mindez azért, mert a kormány tegnap este úgy hozta meg a sürgősségi rendeletét, hogy az ne azonnal, hanem tíz nap múlva lépjen életbe. Egy mérsékeltek spekulatív elmélet szerint ha most akkora tüntetések lesznek országszerte, hogy lemond a Grindeanu-kormány, akkor amíg előrehozott választásokat rendeznek és / vagy új kormány alakul, ügyvezető kormány irányítja az országot. Ügyvezető kormánynak viszont nincs jogosultsága ilyen rendeleteket kiadni vagy visszavonni, vagyis a tegnapi módosítás életbe lép.

A tegnapi módosítás egyik következménye, hogy megszünteti az eljárást például Liviu Dragnea ellen is, mivel az a hivatali visszaélés, amellyel vádolják, nem okozott 200 ezer lejnél nagyobb kárt az államnak, tehát már nem vonatkozik rá a büntető törvénykönyv. Ha közben a parlament is sürgősségi eljárásban elfogadja a közkegyelmi törvényjavaslatot, az eltörli Dragnea két éves felfüggesztett börtönbüntetését, és megtisztult priusszal immár ő maga is kormányt alakíthat, és közben elmondhatja: közmeghallgatást rendeztek a kegyelmi és btk-t módosító rendeletekről, még tíz nap haladékot is kapott az, aki tiltakozni akart a btk-módosítás ellen, akár még a Grindeau-kormányt is leválthatja saját pártja, a PSD.

Ezt a nép ügyvédje akadályozhatná meg, ha megtámadná a sürgősségi rendeletet az alkotmánybíróságon, de Victor Ciorbea mai reakciója azt mutatja, hogy ez neki nem sürgős. Ráadásul az alkotmánybíróság is elhúzhatja a vitát és a döntést tíz napon túl, főleg hogy az elnöke a volt PSD-s politikus, Valer Dorneanu.

Ezért most az a sürgős, hogy a jelenlegi kormány vonja vissza tegnapi sürgősségi rendeletét. Utána akár le is mondhat, jegyzik meg jókora malíciával a civilek a tüntetéseket összehívó csoportokban.

Sokkal több a zászló
2017-02-01 18:17:00

már most Kolozsvár főterén, mint az éjszaka, mintha legalábbis kirámoltak volna egy pártszékházat. Látszik, hogy nagyon készültek az emberek a mai tüntetésre, 12 ezren jelezték, hogy eljönnek hét órára, több mint kilencezren pedig azt, hogy érdekli őket ez az esti programlehetőség.