A parlament üléstermében is zengtek ma a kormányellenes jelszavak

A PNL és az USR képviselői bevitték az utcai tüntetések dühét a parlamentbe. A két párt ugyanakkor bizalmatlansági indítványt nyújtott be.
Hirdetés

Miközben Bukarestben egyre többen csatlakoznak a Victoria-téren demonstráló több ezer emberhez, és ország szerte egyre többen gyülekeznek a köztereken, a tüntetések hangulata utolérte a parlament üléstermét is.

A feszültséget az gerjesztette, hogy Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök félbeszakította az USR szenátorának,  Vlad Alexandrescu volt kulurális miniszternek a kormányt bíráló felszólalását. Erre reagálva a PNL és az USR összes szenátora skandálásba kezdett. A berendezést csapkodva keltettek zajt, miközben a kormány lemondását követelték és előrehozott választásokat sürgető feliratokat mutattak a magasba.

A képviselőház plenárisán Nicuşor Dan USR-elnöktől vonta meg a szót a házelnök, ami hasonló felháborodást keltett. 

A képviselők először az alsóház előcsarnokában gyűltek össze, ahol olyan jelszavakat kiabáltak, mint „Szégyen”, „Lemondani”. Egyesek piros nyakkendőt tartottak a kezükben, amelyhez papírlapot erősítettek, „Mondjon le a kormány” felirattal, mások „Előrehozott választások” és „Szégyen” feliratú papírlapokat mutattak fel. Az alsóház emelvényére összegyűlve azt kiabálták: „Tolvajok!”

Az ülést vezető szociáldemokrata képviselő, Gabriel Vlase felkérte a jegyzőket, hogy teremtsenek rendet, a tiltakozók pedig néhány perccel később abbahagyták a tüntetést. 

Hirdetés

A délután folyamán a Mentsétek meg Romániát Szövetség parlamenti képviselői félbeszakították Florin Iordache igazságügyi miniszter sajtótájékoztatóját is: pontosabban a miniszter döntött úgy, hogy nem tartja meg, miután az USR képviselői beálltak a háta mögé, kezükben papírlapokkal, amelyeken a „Szégyen” felirat volt olvasható. Florin Iordache átment a frakciója helyiségébe, hogy ott mondja el nyiltkozatait, a tiltakozók megkísérelték ide is követni őt, sikertelenül. 

A PNL és az USR parlamenti képviselői bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a parlamentbe ezzel a címmel: A Grindeanu kabinet – a nemzettel dacoló kormány. Ne törvényesítsétek a lopást Romániában. A bizalmatlansági indítványt 124 PNL és USR képviselő írta alá, és tárgyaltak a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselőivel is, akik azt mondták, hogy csatlakoznak az indítványhoz. 

Hirdetés