Hivatalosan is „pálinkáznának” a székelyek

Mert most nem írhatják fel a címkékre a hivatalos magyar megnevezést.
Hirdetés

Levélben kéri a Hargita megyei önkormányzat Magyarország kormányától, hogy járuljon hozzá az európai uniós védettséget élvező „pálinka” termékmegnevezés használatához Hargita, Kovászna és Maros megyében.

A testület hétfőn este egyhangúlag hagyta jóvá a levél szövegét.

Borboly Csaba, a Hargita megyei közgyűlés elnöke emlékeztetett: a pálinka megnevezést az EU által elfogadott magyar kérés alapján kizárólag Magyarországon, valamint négy ausztriai tartományban lehet használni. A levélben azt kérik, Magyarország járuljon hozzá, hogy a három székely megyében is használhassák a termelők hivatalosan a pálinka megnevezést. Indokként a több száz éves pálinkafőzési hagyományt és az ott készült pálinkák kiváló minőségét hozzák fel. A levél címzettje a magyar vidékfejlesztési minisztérium.

Borboly megjegyezte: megérti a magyarországi termelők aggodalmait, hiszen rossz minőségű termékek is megjelenhetnek a piacon, ugyanakkor biztosította az aggodalmaskodókat, hogy a Hargita megyei pálinka kiváló minőségű, hiszen több magyarországi versenyen is díjakat nyert.

A döntéssel Hargita megye önkormányzata tulajdonképpen csatlakozott a Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke által meghirdetett kezdeményezéshez.

Hirdetés

A Kovászna megyeiek által megfogalmazott szövegben ez áll: „A Magyar Köztársaság Országgyűlése által elfogadott pálinkatörvény (2008. évi LXXIII. tv.) értelmében a pálinka megnevezést csak Ausztria négy tartományának kajszibarack párlatai és Magyarország gyümölcspárlatai viselhetik. Annak ellenére, hogy Székelyföldön a mindennapokban használjuk a pálinka kifejezést, és fogyasztjuk a terméket, mégis a magyarországi pálinkatörvény tiltja a kifejezés használatát. Mi, Kovászna, Hargita és Maros megye tanácselnökei tisztelettel kérjük ezen törvény módosítását az észszerűség mentén, azazhogy Magyarország jelenlegi határain túl is használható legyen a pálinka megnevezés. Székelyföldön minőségi párlatot gyártanak házilag vagy kisüzemekben, éppen ezért kezdeményezzük a pálinka felvételét a Székelyföldi Értéktárba.”

Korábban az Erdélyi Pálinka Lovagrend képviselői szorgalmazták a pálinka terméknév erdélyi kiterjesztését, és erről tavaly augusztusban a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseivel is megbeszélést folytattak. Az erdélyi pálinkakészítők szakmai szervezete azt kérte, hogy a pálinka megnevezést a történelmi Erdély, aBánság és a Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák a minőséget szavatoló pálinkafőzők.
 

Hirdetés