Elkezdődött Liviu Dragnea második büntetőpere

És rögtön halasztással indult.
Hirdetés

Kedden tartották az első tárgyalását annak a pernek, amelyben Liviu Dragnea PSD-elnököt hivatali visszaélésre való felbujtással és okirat-hamisítással vádolják.

Az ügy érdemi tárgyalása azonban mégsem kezdődött el, mivel a bíróság halasztást rendelt el, miután több vádlott időt kért, hogy ügyvédet fogadhasson. A következő tárgyalás időpontját február 14-ére tűzték ki.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 júliusában emelt vádat Dragnea és az ügy két másik vádlottja ellen. A DNA szerint Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana a Teleorman megyei gyermekvédelmi hatóság középvezetőjeként – a hatóság igazgatójával, Floarea Alesuval együtt – elnézte, hogy két beosztottja hosszú időn keresztül nem jár be a munkahelyére, így azok háborítatlanul fölvették meg nem szolgált fizetésüket. A kérdéses időszakban – 2006 és 2012 között – Dragnea volt a megyei közgyűlés elnöke.

A DNA folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélésre való felbujtás és okirat-hamisítás gyanúja miatt indított eljárást Dragnea ellen, mivel az ügyészek szerint ő utasította a gyermekvédelmi hatóság vezetőit az államkasszának összesen 91 ezer lejes kárt okozó rendellenesség elkendőzésére.

Liviu Dragneának ez a második büntetőügye, miután 2015 áprilisában két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték jogerősen a Traian Băsescu államfő leváltásáról tartott 2012-es referendum ügyében.

Hirdetés