A Kós Károly szakközépiskola önállóságáért tüntettek

A sepsiszentgyörgyi iskolát ugyanis az önkormányzat beolvasztja az ugyanott működő Puskás Tivadar Szakközépiskolába, mert csökken a diákok száma.
Hirdetés
Százak tüntettek a sepsiszentgyörgyi városháza előtt kedd délután az önkormányzat határozata ellen, mely szerint a belvárosi Kós Károly Szakközépiskolát a következő tanévtől beolvasztják a külvárosi Puskás Tivadar Szakközépiskolába – közölte a Maszol.ro portál. A megmozdulásra főként az iskola diákjai, tanárai és az ügyükért kiálló polgárok mentek el. Tiltakozásukat fúvószenekar nyomatékosította.
 
A tüntetők egyike az RMDSZ színeiben megválasztott Antal Árpád polgármestert idézte, aki korábban a Székely Mikó Kollégium államosítása kapcsán azt mondta: „aki iskoláinkat támadja, azt üzeni, hogy nem akar az erdélyi magyarságnak jövőt ebben az országban”.
 
Komán László, a Kós Károly Szakközépiskola igazgatója felidézte, hogy a sajtóból értesültek az iskolaösszevonásról, és hiába fogalmazták meg kifogásaikat, másnap már szavazott is az RMDSZ-es többségű önkormányzat. „Oda jutottunk, hogy a román tanácsosok védik a száz százalékban magyar iskolát” – jelentette ki, megemlítvén, hogy csak a két ellenzéki magyar (EMNP) és a román önkormányzati képviselők szavaztak a beolvasztás ellen. 
 
Hozzátette: most abban reménykednek, hogy a román prefektus menti meg a magyar tanintézetet, amelynek jelenleg 350 diákja van, a tanügyi törvény szerint pedig egy iskola 300-as diáklétszám esetében tarthatja meg önállóságát.
 
A Kós Károly Szakközépiskola diákjai tüntetnek |  Fotó: Toró Attila / Sepsiszentgyörgy.info
 
A Kós Károly Szakközépiskola diákjai tüntetnek | Fotó: Toró Attila. További képek a tüntetésről a Sepsiszentgyörgy.infón.
 
A tüntetést megelőzően a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közleményben tudatta, hogy a sepsiszentgyörgyi iskolahálózat átalakításával nem szűnnek meg szakok, senki nem veszíti el munkahelyét, és kiemelten kezelik a speciális igényű tanulók kérdését. 
 
Az önkormányzat álláspontja szerint a Kós Károly iskola integrálásával ésszerűbbé tették az oktatási hálózatot, egyes iskolákban felszámolják a zsúfoltságot, másokban pedig élettel töltik meg a kihasználatlan termeket.
 
A Maszol.ro idézte Kiss Imre főtanfelügyelőt, aki szerint a diáklétszám drasztikus csökkenése teszi szükségessé az iskolák összevonását. A főtanfelügyelő szerint Sepsiszentgyörgyön az elmúlt két évtizedben több mint hétezerrel csökkent a diákok száma.

Hirdetés