Confesor GO, avagy a papokémon-vadászat

Gyónni akar? Mi sem egyszerűbb. Töltse le az alkalmazást és találja meg kedvenc papját!
Hirdetés

Szóval, van ez a katolikus pap: Ricardo Latorre atya. Egy spanyol hős, akinek szédületes ötlete támadt: létrehozni egy olyan telefonos alkalmazást, amely segít megtalálni a földrajzilag legközelebb található pap elérhetőségét a gyónni vágyók számára. Egyenes út a bűnbocsátás felé. A hozzáférési pont nemcsak a templom lehet, nyilvános közterület is, például egy park vagy tér. 

A feloldozást kereső személy egy fényképet kap a telefonjára a gyóntatópapról. Emellett tájékoztatásul megkapja a pap nevét, továbbá születésének és felszentelésének dátumát is.

Aki tud spanyolul, itt csekkolhatja, hogyan működik az app:

Most elképzeltem: Madridban sétálok a Paseo del Pradón, és azon tűnődöm, mennyi bűnt követtem el életem során. Így aztán előveszem farzsebemből az iPhone 5-ösöm. Letöltöm a Confesor GO applikációt és amilyen gyorsan csak lehet, felveszem a kapcsolatot a hozzám legközelebbi pappal. Ő elküldi nekem a végzős tablóképét, a fent említett adatokkal, majd a kép alatti megjegyzésben ezt olvasom: „Ha útba esik egy non-stop, hozz, kérlek egy Snickerst. Mert Snickersszel a legjobb gyónni. Muchas gracias! :)” Mire odatalálok, egy egész csevegést letoltam a pap bácsival. Már annyira ismerem, hogy akár egy teljes önéletrajzzal is előrukkolhatok. A végére úgy összemelegedünk, már ő gyónja nekem a bűneit, s azt is tudja, amit én nem gyóntam volna meg soha.

„Isten tolmácsai” úgy próbálnak imponálni az embereknek, hogy létrehoznak egy ilyen abnormális, bóvli, torz szutykot, hogy próbára tegyék az embert: hátha közvetlenebb lehet a kapcsolatuk a híveikkel, valamint azokkal, akik nem járnak rendszeresen templomba… Sőt, talán a fiatalok érdeklődését is felkelthetik. Eléggé lehangoló. Édesanyám arra tanított, hogy az ember a legjobban úgy tudja meggyónni bűneit, ha összekulcsolt kézzel, lehunyt szemmel, a lehető legőszintébben megnyílik Istennek. Mert Isten ott van, ahová a tudomány nem ér el. 

Hirdetés

Olvastam a hírt, és arra gondoltam, mi jöhet még. A következő Ricardo Latorre a Mennyországhoz vezető utat tervezi majd meg. Ez most már biztos. Mondjuk így szól hozzám a GPS navigátorhang: „Érkezés a célvonalhoz a jobb oldalon, a Mennyország kulcsait Szent Pétertől kell átvennie.”

Az ötletgazda szerint az alkalmazás lényege amúgy az, hogy a papok mindig „kéznél legyenek”, ha bárki szükségét érzi a gyónásnak. Mintha példabeszédeket olvastam volna. Bizonyára az Úr is így szólna: „Tervezzetek gyónós alkalmazásokat, használjátok azokat, és a ti Uratok megbocsát” – új generációs Zsoltárok könyve. De ha a konzervatív verziót nézzük, így írja: „Szabadíts meg minden bűnömtől, ne szolgáltass ki a gúnyolódó eszteleneknek! Most pedig elhallgatok, többé ki nem nyitom számat, mert te akartad így.” (Zsoltárok könyve, 39.10)

Hirdetés