Újratervezést sürgetnek a PNL-ben

A párt tizenöt alapembere kiálltványban jelöli ki a szerintük járható utat.
Hirdetés

Kiáltványt adott ki több liberális politikus, kérve az alakulat szimpatizánsaitól és tagjaitól, támogassák őket a Nemzeti Liberális Párt (PNL) újjáépítésére irányuló törekvésükben. A dokumentumot Dorin Dobra, Traian Dobrinescu, Stelian Dolha, Paul Dumbrăveanu, Virgil Guran, Daniel Iane, Paul Ichim, Dragoş Luchian, Ion Luchian, Viorica Marcu, Octavian Motoc, Vlad Nistor, Dragomir Tomaşeschi, Lucia Varga és Radu Zlati írta alá.

A kiáltvány aláírói kérik az egyesítési bizottság azonnali felszámolását és a belső választásokat megszervező bizottság létrehozását, amelybe olyan tagokat választanának, akik nem kívánnak vezetői beosztást betölteni a párton belül. Kérik továbbá, hogy a párt legalsó szintjeitől kezdve tartsanak választásokat, és bármelyik párttag jelöltethesse magát a megmérettetésre.

Az aláírok azt szeretnék, ha létrejönne a választásokat szervező és a párt szabályrendszerét megvitató bizottság, amely kidolgozná a PNL kongresszusán elfogadandó programdokumentumot. A párton belüli választási rendszert pedig úgy módosítanák, hogy minden párttag szavazata számítson az elnökválasztáskor.

„A Nemzeti Liberális Párt az egyetlen jobboldali párt Romániában, és az egyetlen történelmi párt, amely bejutott a parlamentbe. A PNL nem lehet opportunista politikai szereplő, amely személyes érdekek mentén cselekszik. (…) A pártnak vissza kell nyernie a román társadalom bizalmát, hogy az ország jövőjének első számú építője lehessen”

– áll a kiáltványban.

Hirdetés

A kiáltvány arra is kitér, hogy a párton belül nem szerveztek vitát a decemberi választások eredményeiről. A PNL bukása a belső problémák és a román társadalom igényei figyelmen kívül hagyásának a következménye – mutatnak rá a dokumentum aláírói, akik szerint túl hosszú ideig húzódott el a PNL és a PDL egyesülési folyamata, nem szervezték meg ezt megfelelően, ami belső ellentétek kialakulásához vezetett.

A kezdeményezők szerint:

„A rosszul megválasztott kapcsolattartó személyekkel és a rossz eszközökkel való katasztrofális kommunikáció vezetett a jobboldali szavazóbázis bizalmának elvesztéséhez, akik szerint képtelenek lettünk volna a kormányzásra. A PNL csődöt mondott a vállalkozókkal és a középosztállyal való kapcsolattartásban, és egyáltalán nem akart konzultálni az értelmiséggel. Világos álláspont helyett a társadalom azt látta, hogy a bukást győzelemként állítjuk be”

Hirdetés