Elhunyt John Hurt

A Golden Globe- és BAFTA-díjas színművész hetvenhét éves volt.
Hirdetés

John Hurt londoni otthonában halt meg pénteken. Hasnyálmirigyrákban szenvedett – közölte szombatra virradóra a színész ügynöke, Charles McDonald.

John Hurt öt évtizedet felölelő színészi pályafutása során több mint kétszáz filmben és tévéfilmben szerepelt, köztük több ismert hollywoodi produkcióban is láthatták a nézők, játszott a többi között A nyolcadik utas: a Halál és az Űrgolyhók című filmben is.

Az Éjféli expresszben nyújtott alakításáért Golden Globe- és BAFTA-díjat kapott, két évre rá pedig ismét megkapta a BAFTA-díjat Az elefántember címszerepéért. Mindkét szerepért Oscar-díjra is jelölték.

Az utóbbi időben többek között a Harry Potter-sorozatban alakította a varázspálca-készítő Ollivandert, szerepelt az Oscarra jelölt Suszter, szabó, baka, kém című filmben, és láthatta a közönség a V mint vérbosszú vagy az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmekben is.

2012-ben a filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért megkapta a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) életműdíját.

Hirdetés