Össztűz zúdul a nép ügyvédjére

A PNL a visszahívását indította be, a civilek a lemondását reklámozzák, és megnéznék, mit dolgozott eddig.
Hirdetés
Elindítja a Nemzeti Liberális Párt (NL) az ombudsman tisztségből való visszahívásának procedúráját – jelentette be csütörtökön az alakulat ügyvivő elnöke, Raluca Turcan. 
 
„Úgy döntöttünk ma, hogy kezdeményezzük a nép ügyvédjének, Victor Ciorbeának a tisztségből való visszahívását. Victor Ciorbea nem tartja be a Nép Ügyvédje intézményének működését szavatoló törvényeket, vezetése alatt politikai befolyás alá került az intézmény, a Szociáldemokrata Párt vazallusaként viselkedett, meghunyászkodva végrehajtotta mindazt, amit a PSD érdekei megkívántak. Nem reagált a polgármesterek politikai vándorlásával kapcsolatos rendeletre, majd túlzott reakciója volt a jogerősen elítélt személyek kormányban való részvételét tiltó törvényre” – nyilatkozta Turcan. 
 
A liberálisok elnöke hozzátette: kérni fogják a két házbizottságtól, hogy tűzzék a szenátus és a képviselőház első együttes ülésének napirendjére az ombudsman visszahívását célzó kezdeményezést.
 
Eközben a civilek, akik közel 150 ezer aláírást gyűjtöttek a de-clic.ro kampányoldalon Victor Ciorbea lemondásáért, és az első százezret el is juttatták papíron az intézményhez, új módszerekkel akarnak nyomást gyakorolni az ombudsmanra. Aláírások után pénzt gyűjtöttek, hogy nagy reklámfelületet vásároljanak egy nagy példányszámú napilapban, erre 419-en adakoztak.
 
A választásuk az egészségügyben elburjánzott korrupciót több szálon is leleplező Gazeta Sporturilor újságra esett (volt olyan lap, amely élből elutasította a kérésüket), amelynek holnapi, pénteki számában jó nagy felszólítást láthatunk majd Ciorbea lemondására. Ezt óriásplakáton is népszerűsítették volna Bukarestben, de a civilek értesítése szerint a hirdetőkezelők azelőtt elutasították őket, hogy a helyszín vagy a költségek szóba kerültek volna.
 
A de-clic.ro kampányát indító civilek közben arra kérik az aláírókat, hogy forduljanak adatigényléssel az ombudsmani hivatalhoz, és kérjék ki minél többen Victor Ciorbea tevékenységi beszámolóját. Megírták a levelet is, amit csak ki kell egészítenünk a nevünkkel és az aktualizált dátummal, majd elküldenünk az avp@avp.ro címre:
 
Către: INSTITUŢIA AVOCATUL POPORULUI
Data: […] Ianuarie 2017

Solicitare în temeiul Legii nr. 544/2001

Stimată doamnă / Stimate domnule,

Prin prezenta formulez o cerere conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Doresc să primesc:

1. Raportul de activitate a Instituției Avocatului Poporului pe anul 2016.
2. Orice raport personal de activitate al d-lui Victor Ciorbea pentru perioada în care a deținut calitatea de Avocat al Poporului.

Doresc ca informațiile solicitate să îmi fie furnizate, în format electronic, la următoarea adresă de e-mail: […]
Vă rog să îmi confirmați primirea acestui mesaj și solicit număr de înregistrare pentru prezenta cerere.

Vă mulțumesc pentru solicitudine, 

Numele și prenumele petentului
[…]

Hirdetés