Nem Coldea az egyedüli a SRI-ben, aki luxusutazáson vett részt politikusokkal

Hét órán át hallgatták ki a SRI igazgatóját, Eduard Hellviget a Sebastian Ghiţă által kreált, és a hírszerzést alaposan lejárató botrány miatt.
Hirdetés

Adrian Ţuţuianu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) működését ellenőrző parlamenti bizottság elnöke a szerdai meghallgatás után összegezte, mit derítettek ki eddig. Bár a vizsgálat nem zárult le, az már most bebizonyosodott, hogy Sebastian Ghiţă nem hazudott, amikor azt állította, hogy Florian Coldeával nyaralt. Sőt az együtt nyaralgató politikusok és hírszerzők köre tovább bővült George Maior korábbi SRI-vezérrel, Románia jelenlegi amerikai nagykövetével, aki Vasile Dâncu korábbi miniszterelnök-helyettessel együtt Toszkánába kísérte el őket.

Eduard Hellvig SRI-igazgató két jelentést nyújtott be: az egyik a igazgatóhelyettesi tisztségéről már lemondott Florian Coldea, a másik pedig Elena Istode dandártábornok nyaralását részletezi. A dandártábornok esetében kiderült: luxusvakációkon vett részt a PSD volt képviselője, Cristian Rizea családjával, akinek a feleségével együtt tanult az egyetemen. Istode

a költségek jelentős részét fedezte, beleértve a politikus családjának költségeit is.

Coldeával kapcsolatosan arra derült fény, hogy valóban együtt nyaralt Ghițával a Seychelles-szigeteken és Toszkánában, de saját költségén. A parlamenti bizottság elnöke egyetértett Coldea visszavonulásával, főleg azért, mert a SRI súlyos presztízsvesztést szenvedett a Sebastian Ghițával ápolt barátsága miatt.

Bár mindkét jelentés arra a következtetésre jutott, hogy nem történt törvénytelenség a vakációzások alkalmával, a bizottsági elnök szerint komoly etikai (deontológiai) kérdéseket vet fel, ha egy hírszerző parlamenti képviselőkkel vagy vállalkozókkal utazgat. Hellvig ennek kapcsán bejelentette, hogy egy deontológiai szabályzatot állítanak össze azért, hogy a SRI alkalmazásában álló tisztek tudják, milyen viszonyt ápolhatnak „harmadik féllel”.

Sebastian Ghiță egyébként az elmúlt négy évben, mint a SRI működését felügyelő parlamenti bizottság tagja részt vett a hírszerzés eseményein,

2010–2012 között pedig „nemzetbiztonsági ügyeket ismerő” személyként tartották nyilván,

Hirdetés

bármit is jelentsen ez.

Eduard Hellvig a sajtónak adott nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a SRI ellen irányuló példátlan támadásnak vagyunk tanúi. Leszögezte: a szolgálatnak nincsenek, és nem lesznek beépített ügynökei a politikában és az igazságszolgáltatásban, és mandátuma alatt a SRI nem vesz részt semmilyen hatalmi játszmában, nem szervez utcai tüntetéseket, ahogyan azt hamisan állították bizonyos helyeken.

Hirdetés