Múlt század eleji irodalmi szalont töltenek meg élettel a kolozsvári refisek

Az Óváry-ház a kolozsvári arisztokrácia kedvelt helyszíne volt, ahol még Ady, Bartók, Kodály, Móricz és Wass is megfordult.
Hirdetés

Az Örökségünk Őrei elnevezésű ifjúsági örökségvédelmi program keretében a Kolozsvári Református Kollégium XI. A osztályos tanulói a kolozsvári Óváry-Purjesz házat fogadták örökbe, és a verseny szellemiségének megfelelően, máris a műemlék népszerűsítésébe kezdtek. 2017. január 30-án, délután 5 órai kezdettel a Mócok útja 19. szám alatt található házban slam-poetryvel és nemesi ízekkel várják mindazokat, akiket érdekel a ház története.

Az általuk örökbefogadott műemléképület történetét kevesen ismerik. A szívkórház mellett található ingatlan, dr. Óváry Zoltán (1907-2005) amerikai magyar orvos, világhírű immunológus és allergológus, a Kolozsvári Református Kollégium egykori diákjának szülőháza. Óváry Zoltán anyai nagyapja, Purjesz Zsigmond híres orvos és egyetemi tanár volt Kolozsváron. Anyja, Óváry Elemérné Purjesz Olga a házban megrendezett irodalmi-művészeti szalonjával, kulturális estjeivel hívta fel magára a figyelmet. Ezeken az irodalmi, zenés esteken sokan megfordultak, többek között: Ady Endre, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Móriz Zsigmond, Wass Albert (Óváry Zoltán osztálytársa a kollégiumi évek alatt), báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola (Zoltán keresztanyja) és még sokan mások – írják a diákok a meghívóban.

Purjesz Zsigmond felesége Paula, az Óváry gyerekekkel a ház urvarában (Fotó: Facebook/Purjesz-Óváry ház)

Hirdetés

Ennek az irodalmi szalonnak a hangulatát a manapság divatos művészeti önkifejezésmód, a slam-poetryvel elevenítenék fel, ismert slammerek közreműködésével. Emellett pedig Szilvássy Karola – Bánffy Miklós múzsája – szakácskönyve alapján készített, a kolozsvári nemesség által is gyakran fogyasztott ételeket is meg lehet majd kóstolni, amelyeket a Mikó étterem szakácsai és a Kolozsvári Református Kollégium szakács-tanoncai fognak  elkészíteni. A menüben található ételek az Óváry család kedvenc főztjei közé tartoztak: Oláh palacsinta, Olga néni sonkás zsemléje és az olasz származású Odescalchi-család nemesi receptje szerint készült meglepetés. Mindenkit szeretettel várnak!

A tavaly őszi „örökbefogadásról” készítettük az alábbi mozgóképes beszámolónkat.

Hirdetés