Elhunyt a vesztegetés miatt elítélt Dan Adamescu

Több mint négyéves börtönbüntetését töltötte, és súlyosan megbetegedett.
Hirdetés

Elhunyt keddre virradóra Dan Adamescu, a csődbement Astra biztosító volt tulajdonosa, akit tavaly májusban ítéltek négy év négy hónap szabadságvesztésre vesztegetés miatt. Ügyvédje, Cătălin Breazu kedden azt mondta, ügyfele kórházban halt meg, halála oka pedig vélhetően vérmérgezés, amely miatt a szíve végül feladta a harcot. Adamescut december vége óta intubálni kellett.

Mivel szabadságvesztését töltötte, holttestét a törvényszéki orvostani intézetben felboncolják, ezt követően adják át a családnak.

Adamescut azért ítélték el, mert 20 ezer euró kenőpénzt adott két bírónak, akiknek csődeljárási ügyekben kellett dönteniük. Az üzletember nem az Astra, hanem más bajba jutott cégei számára hozandó kedvező ítéletek reményében vesztegette meg a bírákat.

A perben Iosif Armas volt szociáldemokrata képviselő is vádlott volt, akit egy év és négy hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

A legsúlyosabb ítéletet Mircea Moldovan bíró kapta többrendbeli vesztegetés elfogadása miatt: 12 év és két hónapot kell börtönben töltenie.

Hirdetés

Adamescu ellen az Astra csődje miatt is vizsgálódott az ügyészség.

Tavaly márciusban 857,3 millió lej értékű vagyonzárat rendeltek el ellene. Azzal gyanúsítják, hogy visszaélt tulajdonosi és cégvezetői hatáskörével, és több olyan döntést hozott 2011 és 2013 között, amelyek arra mutatnak: szándékosan csődbe akarta vinni a céget személyes anyagi haszna érdekében. A bukaresti táblabíróság áprilisban rendelte el jogerősen az Astra felszámolását.

 

Hirdetés