Băsescu: nem biztos, hogy pár ezer elítélt szabadon bocsátása országos ügy

A Klaus Iohannis által kezdeményezett referendum országos érdekeltsége kapcsán meg kellene kérdezni az alkotmánybíróságot – véli a volt államfő.
Hirdetés

Egy esetleges referendum kezdeményezése előtt ki kell kérni az alkotmánybíróság véleményét arról, hogy országos érdekű kérdésnek tekinthető-e a közkegyelem témája vagy sem – véli Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt elnöke.

A jelenleg szenátorként tevékenykedő Băsescu szerint az Alkotmány világosan kimondja, hogy a parlamenttel való egyeztetést követően az államfőnek jogában áll népszavazásra bocsátani országos érdekű ügyeket.

„A nagy kérdés azonban az, hogy néhány ezer ember közkegyelemben részesítése országos érdekeltségű ügy-e vagy sem. E tekintetben vélhetően csak az alkotmánybíróság tud dönteni” – fogalmazott Traian Băsescu.

A volt államfő hozzátette: fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, hogy 2.500 – 3.000 személy közkegyelemben részesítése országos érdekeltségű kérdés lenne. „Erkölcsi szempontból nyilvánvalóan az, az Alkotmány azonban ennél sokkal szárazabb” – tette hozzá a PMP elnöke.

Hirdetés